Internationella blodgivardagen, rekordmånga gav blod efter terrordåd

Av på 14 juni, 2017

Idag 14 juni är det Internationella blodgivardagen (World Blood Donor Day), som WHO arrangerar. Tema i år är ”What can you do?”. I Sverige ger omkring 220 000 personer blod varje år. Efter terrordådet i Stockholm visade Sveriges blodgivare att de ställer upp när det gäller.

Redan innan terrordådet i Stockholm 7 april var landets blodlagernivåer oroväckande låga inför påsk, då de röda dagarna gör att mindre blod kommer in i lager. Omgående på sena fredagseftermiddagen, när de första nyheterna började komma om dådet på Drottninggatan, började landets blodgivare höra av sig till blodcentraler och sjukhus. De ville hjälpa till.

Från och med lördag 8 april, dagen efter dådet fram till och med skärtorsdag 13 april gav 6286 personer blod och 818 nyanmälde sig som blodgivare. Jämfört med lördag-torsdag inför påsk 2016 är det en ökning med 33 respektive 59 procent. *se bifogad excelfil för statistik.

”Även fast det visade sig att det inte behövdes stora mängder blod till de skadade i Stockholm så visade landets blodgivare att de är redo i skarpt läge. Vi vill tacka alla engagerade människor som hörde av sig, besökte oss och gav blod”, säger Ulrika Ljung, ordförande Blodkommunikation Sverige.

Årets tema för Internationella blodgivardagen är: What can you do? Fokus är blodbehov vid oförutsedda kriser och människors vilja att hjälpa till när katastrofer inträffar.

“Att ge blod är ett konkret sätt att hjälpa sina medmänniskor. Det behövs förstås vid kriser och katastrofer men även i den vardagliga sjukvården, till cancerbehandlingar, svåra förlossningar, operationer och till för tidigt födda barn. Genom att ge blod ger du en annan människa chansen att må bättre och i många fall är det skillnaden mellan liv och död”, säger Ulrika Ljung.

För att kunna bli blodgivare måste man ha fyllt 18 år och väga mer än 50 kilo. Blod är en färskvara och håller bara i sex veckor.

Fler blodgivare behövs. Anmäl dig redan idag! Se geblod.nu för mer information.

Nationellt och Örebro län
Malin Joelsson, vice ordförande Blodkommunikation Sverige
Tel. 019-602 27 64
malin.joelsson@regionorebrolan.se

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in