Internationella stjärnsolisten Benjamin Appl i Olaus Petri kyrka

By on 21 oktober, 2021

Äntligen går det åter att lyssna på stora körverk i Olaus Petri kyrka i Örebro!

Lördagen den 13 November 2021 framförs Felix Mendelssohns älskade oratorium Elias med tre körer, Drottningholms Barockensemble (som spelar på instrument tidstypiska för första hälften av 1800-talet) och åtta solister. En av dem är den engelske barytonen Benjamin Appl. Dirigent är Mats Bertilsson.

Drottningholms Barockensemble firar 50 år under 2021 och konserten i Örebro ingår i orkesterns jubileumsfirande.

Profeten Elias partier sjungs av den Londonbaserade barytonen Benjamin Appl, som har prisats som en av de främsta barytonsångarna i sin generation. Han har fått fantastiska lovord i tidningar som The Times, New York Times, Financial Times och Süddeutsche Zeitung. Örebropubliken har tidigare kunnat höra honom i Bachs juloratorium och Brahms Requiem – två framföranden som väckte jubel och glädje.


Verket Elias är mycket älskat, i synnerhet i England där det kommer på andra plats i antal framföranden efter Händels Messias. 

Vid konserten i Örebro den 13 november sjunger körerna Olaus Petri Cantores, Ungdomskören OPQ, Olaus Petri Vocalis och solister tillsammans med Drottningholms Barockensemble som spelar på instrument tidstypiska för första hälften av 1800-talet – bland andra ofikleid, ett bleckblåsinstrument som var nyutvecklat och modernt när Elias uruppfördes 1846. Dirigent är Mats Bertilsson.

Drottningholms Barockensemble firar 50 år i Örebro

Drottningholms Barockensemble firar 50-årsjubileum under 2021. Under åren har orkestern samarbetat med ett stort antal framstående solister och dirigenter. Konsertmästare är den välrenommerade violinisten Nils-Erik Sparf. Ett 60-tal skivinspelningar och åtskilliga radioinspelningar har ensemblen hunnit med, liksom en rad konserter i flera länder och världsdelar. Konserten i Olaus Petri kyrka ingår i orkesterns jubileumsfirande.

Benjamin Appl – en av de främsta barytonsångarna

Profeten Elias partier kommer sjungas av den Londonbaserade barytonen Benjamin Appl som studerade för den världsberömde tyske sångaren Dietrich Fischer-Dieskau. Benjamin Appl har prisats som en av de främsta barytonsångarna i sin generation och har fått fantastiska lovord i tidningar som The Times, New York Times, Financial Times och Süddeutsche Zeitung. Örebropubliken har tidigare kunnat höra honom i Bachs juloratorium och Brahms Requiem – två framföranden som väckte jubel och glädje.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Svenska Kyrkan

You must be logged in to post a comment Login