Internationellt konsthantverk visas på Tormek i Lindesberg

By on 30 maj, 2023
William Douglas är en amerikansk möbelsnickare som till stor del är självlärd.
Bild: Via LindeKulturs pressmeddelande

Sharp Makers på Tormek Lindesberg visar internationellt konsthantverk, fredag 2 juni öppnar den internationella konsthantverksutställning Sharp Makers 2023 på företaget Tormek i Lindesberg.

Tormek fyller 50 år och firar detta under sommaren 2023 med att skapa ett nytt besöksmål i Lindesberg med bland annat utställningen Sharp Makers som visar konsthantverk från hela världen som alla har skapats med Tormek-vassa verktyg.

Tormek i Lindesberg är ett företag som tillverkar verktygs- och knivslipmaskiner och är världsberömda för sin kvalitet och sina innovativa lösningar för att kunna slipa alla möjliga sorters verktyg. Det vill företaget fira med att öppna utställningen Sharp Makers 2023, ”Tormek – en vass historia” (ett litet museum som ger en djupare inblick i företagets utveckling från 1973 till idag.) och ”Tomek – mini concept store” (en mindre konceptbutik där besökare kan köpa Tormek-produkter).

Sharp Makers 2023 är en utställning som hyllar vassa verktyg, men framför allt de kreativa skaparna bakom verktygen. Det är många olika hantverk som kräver vassa eggar, och utställningen bjuder på ett potpurri av hantverk. Hantverksområdena må vara spridda, men gemensamt för alla utställare är att de använder Tormek-maskiner för att slipa sina verktyg.

Öppettider:
2 juni-7 juli: torsdag-fredag 12:00-17:00
11 juli-13 augusti: tisdag-fredag 10:00-16:00, lördag-söndag 10:00-14:00
17 augusti-29 september: torsdag-fredag 12:00-17:00, lördag 10:00-14:00

Den unika utställningen Sharp Makers 2023 öppnar i samband med museiöppningen och är en hyllning till vassa verktyg, men framför allt de kreativa skaparna bakom verktygen.

Här är några av utställarna:

William Douglas är en amerikansk möbelsnickare som till stor del är självlärd. Han har sin verkstad i Phoenix, Arizona, där han också öppnat ett litet kafé. Efter en lite strulig uppväxt utan något riktigt hem har det blivit viktigt för honom att skapa till hemmet, en plats där själen kan få vila. Han håller också kurser i trähantverk och slipning. William ställer ut klädesmöbeln ”Valet” (bilden).

Molly Sjöstam är en svensk slöjdare med ett unikt uttryck. Hon täljer blomstriga skedar, fika-doftande krympburkar och grönskande kåsor. Hennes verk känns ofta igen på just reliefkarvade mönster av blomster, blad och go’fika. Molly bor i den lilla byn Gräsmyr utanför Umeå. Hon håller kurser i karvsnitt och träslöjd med kniv och yxa och hennes detaljrika och vackra verk uppskattas världen över. Molly ställer ut ett karvsnidet blomsterarrangemang i vackra färger.

Daniel Ankarstrand designar och tillverkar accessoarer i laxskinn under märket Kristian Eddé. Baserad i Stockholm tar han tillvara på en biprodukt som annars hade slängts, och förvandlar den till högklassiga korthållare, klockarmband, tofflor och mycket annat. Daniel jobbar gärna med gamla verktyg som han själv restaurerar. Daniel ställer ut en grå bältesväska i laxskinn.

Tomer Botner är en israelisk industridesigner och knivmakare. Han grundade 2012 Florentine Kitchen Knives, namngivet efter kvarteret där den första verkstaden låg. Idag finns Florentine Kitchen Knives och Tomer med familj i Barcelona, där de har all tillverkning och ett tiotal medarbetare. Knivarna de designar och tillverkar för hand har ett unikt utseende och de känns ofta igen på sina färgglada handtag. Tomer ställer ut kockkniv från Florentine Kitchen Knives

Terry Martin är en australiensisk träsvarvare och författare. Han har skrivit böcker om träsvarvning och trä, varit scenchef för brittiska kungliga baletten och jobbat inom polisen. Men framför allt är han en trä- och träsvarvningsfantast. Träden har funnits med honom ända sedan barnsben då han lekte mycket ute i den australiensiska bushen. Idag, 75 år gammal, bor han utanför Brisbane med sin fru och finner mest nöje i att svarva enkla skålar. Terry ställer ut en imponerande svarvad skål med vackra dekorationer.

Carsten Nilsson är en svensk träbildhuggare och konsthantverkare som har sin ateljé i Hammenhög på Österlen. Där skapar han de mest intrikata sniderier med otrolig skicklighet, och håller kurser där han för konsthantverket vidare. I museet Tormek – En vass historia som öppnar i maj finns en skärpe-dusch, där man kliver in i ett litet utrymme och får uppleva skärpa på riktigt nära håll i ljud och bild, i en video där Carsten snider vackra detaljer. Hans verk återfinns i såväl Lunds domkyrka som i Riksdagshuset. Carsten ställer ut en detaljrikt snidad spegelram målad i vackra färger

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login