Invånarna i Örebro lever mer isolerat nu än under första vågen – men nya siffror tyder på vändning

By on 9 april, 2021
Arkivbild

I Örebro län är utelivet just nu mindre aktivt än det var under april 2020, när första covid-19-vågen slog till, men nya data från Google visar tecken på minskad isolering.

Hur står sig den svenska isoleringsuthåligheten in i tredje vågen av coronapandemin? Med hjälp av data från Google kan vi mäta hur besök till olika typer av platser förändras, jämfört med innan pandemin, under första vågen och början av året.

Googles senaste siffror visar att invånarna i Örebro rörde sig mer ute på stan i mars, jämfört med februari, men fortfarande långt mindre än innan pandemin bröt ut. I Örebro var aktiviteten på kaféer, restauranger, köpcentra, biografer och bibliotek 9 procent lägre än vanligt den senaste månaden.

Datan för andra typer av platser visar att invånarna i Örebro just nu tillbringar mindre tid på arbetsplatsen och på knutpunkter i kollektivtrafikenän innan pandemin, medan vi ser en större aktivitet i hemmet.

I följande graf jämför vi den senaste månadens aktivitet på olika platser i Örebro jämfört med första vågen.

Google använder en fem veckors-period i januari och februari 2020 som referens.

De flesta isolerar sig mer nu än i första vågen

Sett till hela landet registrerar Google just nu betydligt mindre aktivitet på barer, restauranger och köpcentrum nu än i april under den första vågen.

Det finns några undantag, som Jämtland och Dalarna, vilket sannolikt kan förklaras av fjällturismen. Men i de allra flesta län rör man sig mindre på stan nu än förra våren.

Även stationer och kollektivtrafik har rejält mycket mindre aktivitet nu än under första vågen, medan arbetsplatser på det stora hela ligger på samma nivå.

Länet
Örebronyheter

Källa Newsworthy
Metod: Så analyserar Newsworthy Googles data över rörlighet
Google publicerar varje vecka aggregerad och anonymiserad data över hur mycket aktiviteten ökat och minskat på olika typer av platser. Statistik bygger på användare som har platshistorik påslagen och är inte nödvändigtvis helt representativ för hela befolkningen.
Om ett län inte har tillräcklig data för perioden har siffrorna inte tagits med, som till exempel Gotland.
Statistiken sträcker sig till och med 4 april. Newsworthy har räknat ut ett medeltal för de föregående fyra veckorna, som Newsworthy jämför med medeltalet för april 2020, och med Googles egen referensperiod i januari och februari 2020.
För arbetsplatser har Newsworthy bara räknat med veckodagar, lördagar och söndagar är därmed borträknade från Newsworthys analys. För att stora helgdagars avvikande aktivitetsnivå inte ska påverka resultatet exkluderar Newsworthy även dessa från våra uträkningar.
Går det att se någon effekt av restriktioner? Newsworthy fördjupar oss i det här – https://medium.com/newsworthy-se/tecken-p%C3%A5-%C3%A4ndrat-beteende-efter-restriktioner-men-inte-p%C3%A5-samma-niv%C3%A5-som-i-v%C3%A5ras-45bae247a60a
På Google hittar du all rådata för nedladdning och närmare metodbeskrivning för hur datan samlats in – google.com/covid19/mobility/

You must be logged in to post a comment Login