Invigning av offentlig gestaltning på Leklustans förskola

Av på 11 oktober, 2021
Konstnären Agnes Mohlins konstverk "Under" på Leklustans förskola.
Foto: Örebro konsthall

På eftermiddagen på Onsdag 13 Oktober 2021 invigs konstverket Under på Leklustans förskola i Adolfsberg i Örebro, invigningen riktar sig främst till barnen på förskolan.

Konstnären Agnes Mohlin (f. 1988) som är utbildad på Konstfack och verksam i Bohuslän har färdigställt en gestaltning till Leklustans förskola i Adolfsberg. Konstverket heter ”Under”, titeln syftar både på ett under som någonting som ligger under det uppenbara och som ett under, miraklet att livet har uppstått här för miljarder år sedan, innan stenen fanns. Verket innehåller tre skulpturer; Under marken, Under tyget och Under huden.

– Jag vill i detta verk ge uttryck för livets kaosartade myller genom tre stenskulpturer vars yta på olika vis avtäcks och avslöjar ett sprudlande minilandskap med maskar, blommor, gräs, bildäck, snäckor, ormar, rengöringsmedel, medicin, kottar, blad och allt annat som naturens väv idag består av, berättar Agnes Mohlin.

Mohlin har utfört verket i ekebergsmarmor, brännlyckemarmor och diabas. Hon har skulpterat stenmaterialet så att det delvis bibehåller sin råa och obearbetade yta, och delvis givit dem en ny skepnad. Texturen på de tre skulpturerna skiljer sig åt. En är mjuk och böljande och liknar hud, en är skrynklig som tyg och en är grov med hjul och fotavtryck som marken. Där det övre lagret tycks ha lyfts eller skurits av blottas ett myller under ytan. Här syns föreställande detaljerade reliefer i naturlig storlek av livet; djur, växter, objekt och skräp. Människans kropp finns också med, handen som klappar och tar hand om jorden.

Konstnären Agnes Mohlins konstverk ”Under” på Leklustans förskola. Foto: Örebro konsthall.

Projektet har finansierats av Örebro kommun och projektletts av Örebro konsthall.

Kultur | Örebro Adolfsberg
Örebronyheter

Källa Örebro kommun

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in