Jag älskar att göra Ragu Bolognese

Av på 25 september, 2021

Jag älskar att göra ragús. Bara tanken av det gör mig glad, inte minst för att du ofta använder vin i receptet. Skulle vara tråkigt att inte ta ett gott glas vin själv tänker jag, inte minst en fredag efter en arbetsvecka : – ).

Utanför Italien har Bolognese kommit att betyda nästan vilken köttsås som helst, men ”the real deal” är faktiskt mer kött än sås. Vidare kännetecknas den av en mjuk, mild och behaglig smak. Djup från vinet och mjuka kanter från mjölken. Såsen ska vara tjock och rik utan att vara rinnig, men inte heller torr, så håll koll på den.

Bolognese köttsås

4 portioner

1 ts olivolja
25 g smör
1 liten vitlök, finhackad
1 morot, finhackad
1 selleristjälk, finhackad
350 g biffchuck
240 ml helmjölk
240 ml torrt vitt vin
1×400 g konserverade San Marzano -tomater, skurna
Muskot, liten riv
Salt peppar

Servera:

400 g pasta, gärna tagliatelle
25 g smör
Parmesan, riven
Extra virgin olivolja

Instruktioner:

1) Lägg en stor kastrull på medelhög värme och tillsätt smör och olja. Tillsätt lök, morot och selleri när det är varmt. Koka och rör om tills löken är genomskinlig, ca 8 minuter.

2) Tillsätt nötköttet, en nypa salt och peppar och smula köttet och koka tills det är genomstekt.

3) Tillsätt mjölken och koka tills den är färdigkokt. Tillsätt vinet och koka tills det är helt avdunstat. Lägg till en liten riven muskotnöt och tomaterna. Fyll den tomma tomatburken till hälften med vatten och lägg i grytan. Rör om för att täcka allt och låt sjuda försiktigt, halvtäckt, i minst 3 timmar. Mer är bättre. Håll koll på grytan och tillsätt vatten om den ser för torr ut.

4) När det är dags att servera, värm smöret på medelhög värme, tillsätt ett par matskedar ragú tillsammans med ursköljd pasta och lite pastavatten. Blanda allt och servera i varma skålar. Strö över parmesan och ringla lite olivolja över.

Receptet är inspirerat av Marcella Hazan.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Stordåhd Kommunikations

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in