Jägareförbundet vill Rädda älgen

By on 27 augusti, 2019
Foto Allan Wallberg/Mostphotos

Hoten mot älgen är så många att Svenska Jägareförbundet startar en kampanj.

– Älgen är inte utrotningshotad. Men artdatabanken vill rödlista den, Skogsstyrelsen vill ha kraftigt minskade älg- och hjortviltstammar. Naturvårdsverket vill nå skogens mål genom hårdare avskjutningskrav. Samtidigt finns det ett stort behov av att plantera mer tall på tallmark så att älgens naturliga foder ökar. Det är helt enkelt dags att rädda vår nationalsymbol, säger Oscar von Stockenström marknadschef.

I stora delar av landet planteras tyvärr gran på marker där det borde stå tall. Detta gör att älgens naturliga foder minskar. Bristen på naturligt foder leder till att älgen betar på de tallar som faktiskt finns.

– Vi vill att fler ska förstå att älgen har det tufft. Felaktiga trädplanteringar – under lång tid – har skapat en situation som inte bara går att lösa med en ännu mindre älgstam. Det behövs att man återbeskogar med rätt trädslag och att vi har en långsiktig älgförvaltning, säger Oscar von Stockenström.

Älgstammen har genom en planerad avskjutning minskat till den lägsta stammen på över 20 år. De höga koncentrationerna av varg bidrar också till att stammen pressas ner.

– Vi startar därför kampanjen Rädda älgen. Syftet är att visa älgens utsatthet och sätta fokus på det som krävs just nu. Rätt trädslag på rätt marker, samt att lokala jägare och markägare tillsammans får förvalta älgarna. Inte att en myndighet i Stockholm ska göra det.

– För oss är det självklart att vår nationalsymbol ska få finnas i stabila stammar som tål älgjakt. Vi är övertygade om att allmänheten och många privata skogsägare delar våra åsikter om älgen. Det är ett fantastiskt djur och en viktig symbol för Sverige. Därför ska vi vara rädda om älgen och inte behandla den som ett skadedjur, säger Oscar von Stockenström.

Svenska Jägareförbundet anser att skogen är stor nog att rymma såväl människor, skogsbruk som älgar.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login