Jägarna vill stoppa uppdraget från Regeringen till ett antal Länsstyrelser

Av på 18 november, 2020
Arkivbild

När Regeringen nu uppdrar åt ett antal Länsstyrelser att peka ut lämpliga områden för flytt av vargar förbiser de återigen de människor som drabbas av vargen och befäster ytterligare att vargen är viktigare än medborgarna. Dessutom cementerar de tydligt att vargens existens i Sverige är artificiell och inte bygger på naturliga förutsättningar.

Att flytta vargar inom landet har provats många gånger och det har hittills inte fungerat någon gång. Antingen har vargarna vandrat tillbaka mot ursprungsområdet eller så har vargarna etablerat revir men då har vargarna ändå inte räknats som genetiskt viktiga på grund av administrativa finter.

– När Regeringen nu återigen vill försöka flytta vargar inom landet låter de som en trasig skivspelare. Det här har prövats och det fungerar inte för vare sig vargarna eller människorna, säger Henrik Tågmark, rovdjursansvarig inom Jägarnas Riksförbund.

Vargar orsakar problem där de befinner sig, oavsett var de befinner sig. Det finns helt enkelt inte några lämpliga områden i Sverige eftersom det alltid kommer finnas människor som påverkas av vargens närvaro. För Jägarnas Riksförbund är det självklart att människorna som drabbas av vargen måste hamna i fokus och att vargens närvaro alltid kommer medföra en negativ påverkan på människors möjlighet att leva och finnas på landsbygden.

– Ännu en gång visar Regeringen upp en fientlighet mot landsbygdsbefolkningen. Att tro att det går att hitta ett område där människorna välkomnar varg är löjeväckande utan ska myndigheterna göra detta måste de välja att köra över landsbygdsbefolkningen, säger Henrik Tågmark.

Jägarnas Riksförbund uppmanar nu Regeringen att dra tillbaka uppdraget eftersom det inte finns ett stöd hos befolkningen att genomföra vargflyttar. Vidare uppmanar nu förbundet Länsstyrelserna att faktiskt stå upp för sina medborgare och meddela att det inte finns några lämpliga områden att flytta vargar till.

– Nu finns chansen för myndigheterna att ta ställning och visa om de står på medborgarnas eller vargarnas sida, avslutar Henrik Tågmark.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Jägarnas Riksförbund

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in