Jan-Peter Lahall, en av Sveriges främsta naturfotografer, har fått en egen biografi

By on 16 augusti, 2021
JP Lahall – Bilder. Drömmar.
Omslagsfoto: Roine Magnusson

Fotografen Jan-Peter Lahall är galen i dimma, älskar gammelskogen och tröttnar aldrig på sångsvanarna hemma vid sjön Tysslingen utanför Örebro, den 13 augusti kom biografin om hans liv som fotograf ut på Avium förlag.

Han kan se konst i det mesta och gillar det abstrakta. Det öppnar sig nya landskap överallt, säger Jan-Peter. Därför traskar han runt i timmar och dagar och söker efter rätt känsla, rätt komposition, rätt ljus. Det har han gjort i snart fyrtio år.

Bilderna i den här boken omfattar ett helt fotoliv. Jan-Peter har i arbetet med den gått igenom över 30 000 bilder och valt ut sina favoriter. Texterna är skrivna av författaren och journalisten Åsa Ottosson. De handlar om den målmedvetne och noggranne fotografens arbete och utveckling, de betydelsefulla resorna, kärleken till hemmanaturen och utmaningarna med att gå från det tryggt analoga till att, slutligen, omfamna fördelarna med digitalt foto.

Det handlar om drömmarna. Bilderna.

Jan-Peter, det kommer ut en biografi om ditt liv som fotograf ! Hur känns det?

–  Det är alltid spännande när man väntar på en ny bok, men nu känner jag mig lite mer pirrig än vanligt. Det här är inte bara en konstbok med mina bilder, det är också berättelsen om mitt liv som folk ska läsa. Det är lite extra häftigt den här gången.

Hur var det att arbeta med bokens författare, Åsa Ottosson?

–  Det var så smidigt! Vi fann varandra faktiskt på en gång, tycker jag. Hon är gediget intresserad, vill ha med mycket detaljer. Hon har varit så proffsig och lätt att prata med, jag såg riktigt fram emot de där intervjutimmarna.

På vilket sätt arbetar du med foto idag?

–  Jag arbetar med några kurser tillsammans med Brutus Östling som vi ska ha uppe i Finnmarken i september, sen är det utställningar lite överallt och sådär.

Om Åsa Ottosson
Åsa Ottosson är författare och journalist med starka känslor för den svenska naturen. Hon har skrivit ett drygt tjugotal böcker (oftast tillsammans med maken och kollegan Mats), bland annat Augustprisnominerade Nära fåglar samt senast Närmare naturen – vetenskap och vetskap om varför vi mår bra därute. Åsa håller vid sidan av skrivandet föreläsningar och workshops om natur och hälsa.

Kultur | Lokalt
Örebronyheter

Källa Avium Förlag

You must be logged in to post a comment Login