Jhonas Enroth utsedd till årets målvakt i SHL

Av på 17 maj, 2022
Arkivbild - Foto: Karl-Johan Sandberg

Under måndagen den 16 maj sändes den åttonde upplagan av SHL Awards på C More. Här är samtliga vinnare i SHL Awards 2022.

…………….

Årets målvakt – Jhonas Enroth, Örebro

Jhonas Enroth, 33, har under sin karriär spelat över 150 NHL-matcher, vunnit VM-guld, OS-silver och nu kan han lägga till utmärkelsen Årets Målvakt i SHL på den meritlistan.

Jhonas Enroth prisades under SHL Awards och han får utmärkelsen efter en väldigt imponerade säsong i Örebromålet. Enroth toppade i stort sett samtliga statistikkolumner för ligas målvakter. Han var den målvakt som vann flest matcher i grundserien (23 stycken), han hade bäst räddningsprocent (92,33) och han hade flest hållna nollor (6 stycken). I snitt släppte han in två mål per match, och var tvåa i den kategorin.

…………….

Årets back – Jonathan Pudas, Skellefteå
Efter en säsong i KHL var Jonathan Pudas tillbaka i SHL och Skellefteå – och vilken återkomst det blev. Pudas snittade över en poäng per match och landade till slut på 44 poäng. Trots att han missade tio matcher gjorde han fem poäng fler än tvaån i backarnas poängliga.

Pudas bidrog inte bara med poäng för sitt Skellefteå. Han var en oerhört viktig spelare över hela banan och fick stort förtroende från tränarna. 29-åringen snittade 23 minuter och 58 sekunders istid per match, bara två spelare i ligan spelade mer.

…………….

Årets forward – Max Veronneau, Leksand
Han gick poänglös från säsongens två första matcher, men i den tredje matchen i Leksandströjan gjorde Veronneau tre poäng. Sedan var det som att kanadensaren, som Leksand plockade in från Oskarshamn, aldrig slutade procucera poäng.

När grundserien var färdigspelad hade 26-åringen smällt in 34 mål, vilket var åtta fler än närmast jagande spelare. Sju av hans 34 mål var matchavgörande, bara Elmer Söderblom, Frölunda, avgjorde fler matcher. Lägg därtill att Veronneau stod för 26 assist och med 60 poäng slutade han tvåa i SHL:s poängliga. Därför är Max Veronneau Årets Forward i SHL.

…………….

Årets tränare – Cam Abbott, Rögle
Sedan Cam Abbott tog över som huvudtränare i Rögle har laget haft följande slutplaceringar: 11, 9, 3, 2, 1. Klubben har med andra ord tagit kliv framåt varje säsong och den gångna säsongen var historiskt bra ur ett Rögleperspektiv. Visserligen fick Rögle se sig besegrat i semifinal av Färjestad, men aldrig tidigare har Ängelholmsklubben vunnit SHL:s grundserie. Men det gjorde de i år efter att ha tagit 100 poäng, tre fler än tvåan Luleå.

En stor anledning till Rögles framgång den här säsongen kan förstås tillskrivas huvudtränaren Cam Abbott. Därför utsågs han till Årets Tränare i SHL säsongen 2021/22 vid SHL Awards.

…………….

Årets rookie – Linus Karlsson, Skellefteå
Tillsammans med Rickard Hugg och Jonathan Johnson bildade Linus Karlsson en av SHL:s bästa kedjor den gångna säsongen. Allt som oftast var det Linus Karlsson som stod för avsluten. Den högerfattade 22-åringen gjorde 26 mål under sin debutsäsong i SHL, bara Max Veronneau gjorde fler mål än Karlsson. Lägg därtill att Linus Karlsson stod för 20 assist och med 46 poäng hamnade han på nionde plats i SHL:s poängliga.

Bland ligans rookies var Linus Karlsson både mål- och poängbäst. Under SHL Awards fick Karlsson ta emot priset som Årets Rookie i SHL säsongen 2021/22.

– Vi på Svenska Spel är stolta över att tillsammans med SHL utse Årets rookie. Genom talangutveckling och synliggörandet av förebilder hoppas vi kunna vara med och stärka svensk ishockey, både nu och i framtiden. Linus Karlsson är en mycket värdig vinnare och det känns fint att vi tillsammans kan möjliggöra för honom att ge tillbaka till sin moderförening. Idrotten är en viktig samlingsplats för såväl unga som gamla och jag är övertygad om att Boro Vetlanda HC kommer förvalta medlen på ett bra sätt, säger Mats Einarsson sponsringsprojektledare på Svenska Spel.

…………….

Mest värdefulle spelare – Max Veronneau, Leksand
Max Veronneau anslöt till Oskarshamn under förra säsongen och imponerade med 18 poäng på 25 matcher. I Leksand ökade kanadensaren produktionstakten ytterligare. Han vann SHL:s skytteliga med 34 fullträffar, vilket är den bästa noteringen i SHL sedan Mattias Weinhandl gjorde 35 mål säsongen 2007/08.

Men Veronneau bidrog inte bara med mål för sitt Leksand. Med 26 framspelningar slutade han tvåa i SHL:s poängliga. Han snittade näst mest istid av ligans forwards (20:14), var tvåa när det kom till matchavgörande mål (7 stycken) och hade näst flest skott på mål (183). Det var med andra ord ofta väldigt farligt när Max Veronneau var på isen.

…………….

Årets mål
Daniel Viksten hade tagit sig till final i omröstningen till Årets mål i SHL 2021/2022 och ställdes där mot Brendan Shinnimin som hade två mål med i final.

Även om Shinnimins mål också var riktiga läckerbitar var det Vikstens fantastiska mål som drog det längsta strået.

Resultat finalomröstningen:
Daniel Viksten 45%
Brendan Shinnimin (mot Djurgården) 36%
Brendan Shinnimin (mot Linköping) 19%

…………….

Årets räddning
Daniel Marmenlind gjorde ett flertal snygga räddningar under säsongen. En av räddningarna gick vidare hela vägen till finalomröstningen till Årets räddning – och fick där flest röster av alla.

Resultat finalomröstningen:
Daniel Marmenlind, Malmö 50%
Tim Juel, Oskarshamn 36%
Christoffer Rifalk 15%

…………….

Tobias Björk, domare – vinnare av Guldpipan som röstas fram av samtliga spelare i SHL via spelarorganisationen SICO.
Under SM-finalserien mellan Luleå och Färjestad meddelade SICO (Sveriges Ishockeyspelares Centralorganisation) att Tobias Björk röstats fram av spelarna i SHL som Sveriges bästa domare.

Tobias Björk är en av de mest rutinerade domarna i SHL med över 600 matcher i högsta ligan, där han debuterade som ordinarie huvuddomare 2010. Han har haft ett fantastiskt år och utöver att ha dömt hela vägen in till den sista finalmatchen i SM-slutspelet blev han även uttagen att döma herrarnas OS-final i februari.

…………….

Stefan Liv Memorial Trophy – Per Åslund, Färjestad
Färjestads BK:s Per Åslund tilldelas priset som den mest värdefulle spelaren i slutspelet.

Efter 16 säsonger i Färjestads representationslag och 19 mål på 18 matcher i SM-slutspelet fick trotjänaren kröna guldsäsongen med att kamma hem Stefan Liv Memorial, priset som går till slutspelets mest värdefulle spelare.

35-åriga värmlänningen gjorde sitt poängbästa slutspel i karriären och fick lyfta Le Mat-pokalen för tredje gången.

…………….

Notera att SHL Awards priser endast delas ut för insatser under grundserien av SHL 2021/2022, utom Stefan Liv Memorial Trophy som tilldelas den mest värdefulle spelaren i slutspelet.

Andra kategorier i SHL Awards:

  • Max Veronneau, Leksand – Skytteligavinnare
  • Ryan Lasch, Frölunda – Poängligavinnare
  • Jhonas Enroth, Örebro – Målvaktsligavinnare
  • Rögle BK – SHL-segrare
  • Färjestad BK – SM-guldvinnare

Sport | Hockey
Örebronyheter

Källa SHL

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in