Jonatan Gustafsson Örebro högst upp på pallen

By on 28 maj, 2023
Jonatan Gustafsson, Örebro högst upp på pallen.
Foto: Hugo Mattsson.

Det blev oerhört täta sekundstrider om medaljerna på sprint-SM i centrala Lund på lördagen. Marginalerna på sin sida hade Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro och Vilma von Krusenstierna, OK Kåre.

Bara tre sekunder var differensen i herrarnas stenhårda medaljkamp. Jonatan Gustafsson knep guldet precis två sekunder före Tim Robertson, Bromma-Vällingby SOK och tre före Gustav Bergman, OK Ravinen.

– Jag började bra, tyckte att jag hade ett bra flyt. I slutet kände jag mig väldigt trött, men det visade sig att det var där jag tog in tid, säger Jonatan Gustafsson och fortsätter: – Det var fint att springa här i Lund och en rolig bana, både intensivt och vägvalssträckor.

– Det var jobbigt! Jag har inte tränat så mycket för detta och är ärligt lite förvånad att det räckte till pallen, säger nya zeeländaren Tim Robertson i Bromma Vällingbys färger.

Gustav Bergman var också nöjd med prestationen och kan konstatera att han gjort ett bra tekniskt lopp, men att det var en banan med lite mycket löpning för hans smak.

Det blev en ännu tätare sekundkamp om guldet i damklassen. Vilma von Krusenstierna grejade guldet en sekund före Josefin Tjernlund, OK Tisaren och Tilda Östberg, Stora Tuna OK, som delade silverplatsen.

Men flera av landslagslöparna utanför startlistan så kändes damklassen ganska öppen på förhand. Då tog trion Krusenstierna, Tjernlund och Östberg chansen att slåss om guldet. Och som dom gjorde det.

När det är tre löpare inom en sekund är små marginaler ett understatement, den lilla marginalen på sin sida hade Vilma von Krusenstierna.

– Det blev ju väldigt tight, men det är så här sprint ska vara, säger guldtjejen och fortsätter: – Det var lite trassligt på mitten av banan. Ut från sexan gick jag in där jag inte skulle och fick vända. Men jag var trygg i mig själv att jobbet ska göras från start till mål.

Den delade tvåan Josefin var inte besviken men lite snopen när det var så nära seger.

– Det blev ju väldigt tight. Det är sällan det är så i damklassen, säger hon och fortsätter: – Loppet var väldigt bra. Det var trixigt men inte för trixigt. Det gällde att hitta ett vägval och sedan hålla tungan rätt i mun.

Vad säger du om att vara så nära ett guld?

– Det hade varit kul att vinna nu när giganterna saknades i startlistan. Jag tappade säker den där sekunden från näst sista och in. Men sån är sporten, säger Josefin som tidigare tagit en SM-brons på långdistans.

Tilda Östberg såg länge ut att gå mot guldet men fick inte den avslutning på loppet hon önskat.

– Det här var riktigt surt. Jag gjorde en väldigt bra början på loppet, då hade jag bra flyt. Men sedan blev det många små missar och jag tappade det helt på slutet. Det blev en del stopp och jag sprang tillsammans med Amanda (Kleijn) och vi sprang om varandra. När det gäller vägvalen så var det helt stopp i hjärnan. Jag har ju inte gjort någon jättemiss men andra halvan var alldeles för hackig, berättar Östberg.

Resultat

2023-05-27 SM, sprint (Swedish League, #6 + WRE), final

D21 Final A, 3 430 m: 1) Vilma Von Krusenstierna, OK Kåre, 13.55, 2) Josefin Tjernlund, OK Tisaren, +0.01, 2) Tilda Östberg, Stora Tuna OK, +0.01, 4) Ida Agervig Kristiansson, IFK Göteborg Orientering, +0.22, 5) Emma Bjessmo, IFK Lidingö SOK, +0.26, 6) Alva Sonesson, Falköpings AIK OK, +0.46.

H21 Final A, 3 800 m: 1) Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro OK, 13.13, 2) Tim Robertson, Bromma-Vällingby SOK, +0.02, 3) Gustav Bergman, OK Ravinen, +0.03, 4) Martin Regborn, Hagaby GoIF Örebro, +0.07, 5) Tuomas Heikkilä, Helsingin Suunnistajat, +0.11, 5) Oskar Andrén, OK Tisaren, +0.11.

Sport | Örebro
Örebronyheter

Källa: Svensk Orientering

You must be logged in to post a comment Login