Jouissance öppnar på Örebro konsthall

By on 16 juni, 2022
Bild: Örebro kommun

Jouissance öppnar på Örebro konsthall, utställningen är en del av OpenArt 2022, som invigs 18 juni kl. 13 på Järntorget.

Örebro konsthall presenterar Jouissance med Martha Edelheit, Diana Sofia Lozano, Nathalie Djurberg och Hans Berg. I utställningen möts konstnärskap från olika generationer och kontinenter, som alla behandlar njutningens komplexa natur.

Den franska termen Jouissance försöker fånga det överskridande tillstånd av förhöjd livskänsla, som både förmår skapa lyckorus och väcka känslor av olust och skam.

Martha Edelheit (f. 32, USA) har sedan början av 1960-talet avbildat nakna, erotiska, tatuerade kroppar i porträtt och i monumentala väggmålningar. Kroppen utgör det måleriska material som hon fångar i sitt naturliga tillstånd. I Edelheits målningar är kroppen en sinnlig plats för njutning och rekreation. När de först visades i New York på 1970-talet blev de avfärdade av den mansdominerade konstscenen, men idag utgör de en central del av vår gemensamma konsthistoria.

Genom installationer med leranimation, musik och skulptur skildrar Nathalie Djurberg (f. 78, Sverige) och Hans Berg (f. 78, Sverige) en ocensurerad undermedveten värld. Videoverket Worship (2016) spelar upp ett rollspel mellan kropp och objekt där gränsen mellan begär och det begärliga tycks upplöst. Deras bildspråk leker med populärkulturella banaliteter och speglar en fetischorienterad samtid med ett uttryck som tangerar det absurda.

Diana Sofia Lozano (f. 92, Colombia) skapar hybrida växtskulpturer, på samma gång inbjudande sensuella som giftiga och vassa, som breder ut sig i ett eget performativt universum. Lozanos konstnärskap kännetecknas av en fascination för växters potenta kraft och skönhet, liksom för naturen som en geo- och identitetspolitiskt laddad spelplats. Verken både härmar och återskapar fortplantningens komplexa system, belyser genmodifierade misslyckanden och kritiserar naturvetenskapens könsbestämmande kategoriseringssystem.

Vernissage lördag 18 juni. Utställningen är en del av OpenArt 2022. Utställningen pågår 18 juni–3 september 2022 på Örebro konsthall, Nygatan 7.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login