Julens faror för våra fyrbenta

By on 23 december, 2022
Bild: Svedea

Julens faror för våra fyrbenta familjemedlemmar, julen är fylld med spännande prassel, blänkande julgranskulor och förföriska dofter. Lockelser som tyvärr kan vara väldigt farliga för våra fyrbenta familjemedlemmar.

Svedea tipsar om vad du bör hålla på avstånd från din hund eller katt.

Ju närmare julen kommer desto fler ärenden som rör julrelaterade skador och sjukdomar hos hundar och katter får Svedea. Det kan gälla allt från deg och giftiga växter till fet julmat.

– Det är inte lätt att hålla koll på allt som kan vara farligt under julen för våra husdjur. Dessutom är hundar och katter både snabba och uppfinningsrika i sin iver att komma åt något som lockar. Därför är det läge att friska upp kunskaperna om vad du som djurägare bör gömma undan för våra fyrbenta vänner, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkringar på Svedea.

Den vanligaste försäkringsskadan är olika typer av magbesvär, det vill säga att djuren sätter i sig något de inte borde. Deg som fortsätter jäsa i magen, starka kryddor, nötter och russin kan till och med vara livsfarligt för hundar och katter.

– Benrester från revbensspjäll och kotletter kan vara direkt livsfarligt, så låt inte sådant ligga kvar och fresta. Men det är inte bara julbordets läckerheter som kan vara farligt för fyrbenta. Omslagspapper, snören och glitter kan också fastna i tarmarna. Lägg gärna vår lista över farliga saker på minnet, säger Odd Einar.

12 saker att hålla husdjuren borta från i jul:

 1. Fet och salt mat generellt
 2. Blommor som julros och julstjärna
 3. Choklad, ju högre kakaohalt desto farligare
 4. Russin och vindruvor
 5. Levande ljus kan lätt vältas
 6. Nötter kan vara giftiga (macadamianöt) eller fastna
 7. Benrester från kött som kotletter och revbensspjäll
 8. Deg till pepparkakor och lussebullar som kan fortsätta jäsa i magen
 9. Lök – alla sorter
 10. Granen kan välta om den inte är fast förankrad
 11. Julgranskulor kan spricka och det är lätt att skära sig
 12. Paketsnören och glitter

Om djuret drabbas av skada

Visar hunden eller katten symtom på att den fått i sig något olämpligt bör du kontakta en digital veterinär som kan göra en första bedömning. Lyssna på rådet och vänta med att åka till en djurklinik tills du blir uppmanad att göra det.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Svedea

You must be logged in to post a comment Login