Julhandla med klimatomtanke

By on 19 november, 2021

Kanske hyrde du en elsparkcykel som du tog till till jobbet? Kanske lånade du din senaste bok digitalt? Kanske skänkte du din gamla tröja till en second hand-butik och köpte en ny från någon som ledsnat på sin gamla?

Då är du en del av den cirkulära revolutionen, det är det som vi på Erikshjälpen vill bidra till genom att delta i shoppingdagen för cirkulär konsumtion, Circular Monday.

Deltager i Circular Monday 2021 för Erikshjälpen i Örebro och Lindesberg.

Den 22 november firas för femte året i rad shoppingdagen för cirkulär konsumtion, Circular Monday. Företag som säljer uthyrning, reparation och begagnade varor från över 30 länder deltar, helt i linje med senaste rapporten från FN:s klimatpanel. När dagen startades i Malmö av startup-företaget Repamera gjorde den det under namnet “White Monday” och tanken var då att det skulle vara en dag som var en motpol till Black Friday. Black Friday har växt fram i Sverige sedan 2013 och enligt Svensk Handel planerar mer än hälften av svenskarna att handla under den veckan. Samtidigt betonar den senaste IPCC-rapporten från FN:s klimatpanel, behovet av nya, snabba åtgärder kring våra konsumtionsvanor, planeten har inte råd med ännu mer onödig nyproduktion.

”Vi vill bidra till en mer hållbar utveckling genom att delta i Circular Monday. Våra butiker finns för alla som vill vara med och påverka vår framtida miljö. Ett enkelt sätt att leva hållbart är ge gåvor till oss och handla i våra butiker”, Anette Alm Gustafsson, verkställande chef för Erikshjälpen Second hand.

Forskningen visar tydligt att vi behöver gå från att vara konsumenter till cirkulenter som lagar, hyr och köper second hand. En miljard barn riskerar att drabbas av klimatförändringarnas konsekvenser och familjer tvingas ta till drastiska strategier för att överleva. Översvämningar som drabbar de mest utsatta. Torka som ökar svält och fattigdom.

“Det känns orättvist att vi måste lida för något som inte orsakas här.”, trettonåriga Alpona från Bangladesh bor i ett världens mest klimatdrabbade områden som får stöd av Erikshjälpen.

För att göra det enkelt för gemene person att hitta alternativ till konsumtionen av nyproducerade varor grundades shoppingdagen Circular Monday 2017. Dagen har deltagande företag från hela världen, som måndagen innan Black Friday går ut med prova-på-rabatter på begagnade varor, hyr- och delningstjänster och lagningar av sina trasiga produkter. Det är konsumtion, men utan att nya varor produceras. I Sverige slängs varor och material för mer än 40 miljarder kronor varje år som skulle kunna återbrukas, vilket motsvarar cirka 5700 kronor per vuxen person.

I kontrast till detta lägger den svenska konsumenten knappt 60 kronor per år på renovering/reparation av hemelektronik, datorer, möbler, skor och hushållsapparater.

50 stycken av Erikshjälpen Second Hands butiker deltar i Circular Monday och kommer ha erbjudande i butiker och kaféer. Vilka butiker som deltar kan du se här:

Sverige
Örebronyheter

Källa Erikshjälpen

You must be logged in to post a comment Login