Juli fortfarande den mest populära semestermånaden i Sverige

Av på 17 juni, 2020

Den klassiska industrisemestern är fortfarande förstahandsvalet bland de som förvärvsarbetar i Sverige. En färsk undersökning som YouGov har gjort på uppdrag av Visma visar att omkring hälften av alla tar ut semester under juli månad.

− Chansen att solen skiner på semesterfirarna är störst i juli, när förskolor och skolor dessutom är stängda. Därför är det inte konstigt att många håller liv i fenomenet med industrisemester, trots att allt färre arbetar inom den sektorn, säger Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Enterprise.

En ny undersökning som YouGov har gjort på uppdrag av Visma visar att den klassiska industrisemestern fortfarande är förstahandsvalet. Av de förvärvsarbetande som deltagit i undersökningen svarar omkring hälften att de kommer att ta ut semester under veckorna 28-31, som sträcker sig från den 6 juli till den 2 augusti. Mest populär är vecka 30, då 52 procent av deltagarna i undersökningen firar semester, följt av veckorna 29 och 31, då 49 respektive 48 procent har semester.

− I en del verksamheter vill man att medarbetarna tar ut semester samtidigt, i andra lägger man mycket tid på att få ihop sommarbemanningen. Optimeringsteknologi och AI gör det betydligt lättare att ta fram optimala scheman idag. Det sparar tid för schemaläggaren, säkerställer att arbetstidsregler följs och tar bättre hänsyn till medarbetarnas önskemål, säger Sofia Gerstenfeld.

Industrisemester är ett vedertaget begrepp som härstammar från den tiden då Sverige hade en stor industrisektor och då de flesta industrier stängde helt i juli. I dag är fabrikerna långt färre, har andra produktionssätt och verkar på globala marknader. Det gör att verksamheterna numera är igång året runt. En viss förskjutning av svenskarnas semestrar en bit in i augusti har också skett, vilket gör att Sverige nu ligger mer i fas med övriga länder i Europa.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Visma

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in