Julruschen – nu inleds den på riktigt

Av på 15 december, 2017

Har du tänkt ge dig ut på julklappsjakt i helgen? Det är du i så fall inte ensam om – nu inleds den intensivaste julruschen. En av tre svenskar fixar julklappsinköpen denna vecka, visar en ny undersökning från If.

Den riktiga julruschen börjar nu. Var tredje svensk handlar julklappar denna vecka. Ännu fler – nästan varannan – ordnar julklappsinköpen nästa vecka. Omkring en miljon personer spar julklappsinköpen till dan före dan, medan tre procent ger sig ut på julklappsjakt så sent som på självaste julafton. Det visar en färsk undersökning från försäkringsbolaget If.

Det är mycket som ska hinnas med i december – lucia, adventsfiranden och julfester trängs i almanackan och dessutom har man jobb som ska bli klart. Därför spar nog många den riktiga julruschen till sista dagarna före jul, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

För den som lever under tidspress i december eller för den som inte vill behöva trängas i butiker, kan julklappsinköp på nätet vara ett smidigt alternativ.

Den som köper julklappar på nätet kan vinna både tid och pengar samt spara nerver, men kom ihåg att klapparna kanske inte hinner levereras i tid om du är ute i sista minuten, säger Caroline Uliana.

Håll koll på klapparna
Tyvärr lockar julruschen inte bara julklappsköpare utan även många tjuvar. Både i butiker och på nätet riskerar människor att bli av med sina inköp. En tidigare undersökning av If visar att fem procent av de tillfrågade någon gång blivit bestulna på klappar, mobil eller plånbok i julhandeln. Fyra procent har beställt julklappar på nätet som aldrig levererats.

Men nästan lika vanligt som att bli bestulen av tjuvar är faktiskt att den julstressade själv tappar bort paket, plånbok eller mobil i samband med julklappsinköp. Omkring en halv miljon svenskar (7 procent) uppger att de har råkat ut för detta.

Fråga: När brukar du köpa sista julklapparna?

Sista veckan före julafton 35%
Två veckor före julafton 29%
Dagen före julafton 10%
I november 11%
I oktober 1%
På julafton 3%
Klart redan till midsommar 1%
Köper aldrig julklappar 11%

Ifs tips för att slippa ficktjuvar i julruschen:

1. Förvara pengar i en väska som kan hängas i lång axelrem diagonalt över magen. Då blir det svårare för en tjuv att rycka väskan ifrån dig.

2. Framfickan på byxorna är också ett bra ställe att förvara plånboken på om det finns plats.

3. Bakfickan är antagligen det sämsta stället att förvara dina värdesaker på. Undvik detta!

4. Ytterfacket på en ryggsäck är lätt för en ficktjuv att öppna när du går. Ha inte plånbok och nycklar här.

5. Lämna värdefulla saker hemma.

6. Häng aldrig väskan bak på stolen på café eller restaurang. Knyt den runt stolsbenet och förvara den i säkerhet mellan dina fötter istället.

7. Ha uppsikt över alla inköpta julklappar – ställ dem aldrig ifrån dig. Lämna dem inte i bilen.

Regionalt
Örebronyheter

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 22 november – 5 december 2017 har sammanlagt 3507 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in