Kallblodslopp i Paris på torsdag och söndag.

Av på 19 februari, 2013

Hästarna är på plats.
Kuskarna och den svenska delegationen kommer på onsdag. Loppen körs på torsdag och söndag.
För tolfte året i följd tävlar svenska, norska och finska kallblod mot varandra på Vincennes i Paris.

Prix d’Amerique, Prix de France och Prix du Paris (som körs på söndag och där Maharajah är aktuell för start) får ursäkta. För kallblodsvännerna är det Prix de Trotteurs ”Sang-Froid” och Prix des Pays Nordiques som gäller på Vincennes svarta kolstybb.

– Varje år väcker kallbloden samma nyfikenhet och intresse hos den franska publiken och för oss som brinner extra för den här rasen är loppen och dagarna i Paris riktigt stort, fastslår Marita Arvidsson, ordförande i Travklubben Sleipner (riksorganisationen för svenska kallblod).

Historiens bästa kallblod heter Järvsöfaks. Han gjorde 234 starter i sin karriär, vann 201 av dem och tjänade drygt 21 miljoner kronor.

Men han tävlade aldrig i Paris. För två år sedan visade han däremot upp sig på Vincennes och till alla turisters förvåning – även nedanför Eiffeltornet. Tränaren Jan-Olov Persson fick skriva autografer och fotograferna och TV-kamerorna tycktes aldrig få nog av det exotiska inslaget.

– Förutom alla segrar vi tog tillsammans är uppvisningen i Paris bland det största jag upplevt med Järvsöfaks, säger Jan-Olov Persson.

Idag är Järvsöfaks avelshingst och hans blod går igen i Sveriges kvartett som tävlar i Paris på torsdag och söndag. Han är far till tre av dem, farfar till den fjärde.

Här är Sveriges representanter, som kvalat in till loppen i Paris (Häst, Hemmabana, Tränare, Körsven):

Guli Järven, Hagmyren, Jan-Olov Persson kör i båda loppen.
Hibogubben, Bollnäs, Bo Landgren kör i båda loppen.
Lärkan, Hagmyren, Jan-Olov Persson, Ulf Larsson kör på torsdag, fransk kusk på söndag.
Raggmunken, Åby, Tord Gustafsson, Matheau Abrivard kör på torsdag, Conny Gustafsson kör på söndag.

Järvsöfaks är pappa till Guli Järven, Hibogubben och Raggmunken. Lärkans pappa heter Hallsta Lotus, vars pappa heter Järvsöfaks…

– Loppen i Paris är speciella. Jag ser fram emot dem lika mycket varje år och 2006 vann jag torsdagsloppet med Sundbo Kravall, berättar Jan-Olov Persson.

Premiären för Prix de Trotteurs ”Sang-Froid” och Prix des Pays Nordiques skedde 2002 och då skrev Jan-Olovs bror Per-Gunnar Persson historia genom att vinna dubbelt med Lykketinder.

– Eller som fransmännen sa: ”Lykkätindär” med sina speciella betoningar och uttal, minns Jan-Olov och skrattar hjärtligt.

I båda loppen måste en häst från varje land köras av en fransk kusk och i fjol underströk Franck Nivard sin körskicklighet då han vann Prix de Trotteurs ”sang-Froid” med norske Voje Nido och Prix des Pays Nordiques med finske Suikun Rilla.

Hur ser Jan-Olov på de svenska chanserna i år, då loppen för första gången kommer att köras på den stora banan.

Finska Suikun Rilla vann i fjol och ska passas igen. Från Norge har det varit en del återbud, så jag har svårt att sätta in deras hästar i årets omgivning. Guli Järven gynnas av att han kan tävla med optimal balans på Vincennes underlag. På torsdag kan Raggmunken med fransk kusk vara en outsider, funderar Jan-Olov Persson.

Prix de Trotteurs ”Sang-Froid”, lopp 7, start 16.25, 2 100 meter, autostart, 10 000 euro i förstapris:

Nummer, Häst, Land, Kusk

1, Trons Pila, Norge, Noralf Braekken
2, Guli Järven, Sverige, Jan-Olov Persson
3, Föynland Kongen, Norge, Geir Flåten
4, Hibogubben, Sverige, Bo Landgren
5, Tesantti, Finland, Esa Holopainen
6, Lärkan, Sverige, Ulf Larsson
7, Raggmunken, Sverige, Matthieu Abrivard
8, Brödsjö Stina, Norge, Pierre Vercruysse
9, Fetter’n T.G., Norge, Geir Vegard Gundersen
10, Metkutus, Finland, Eric Raffin
11, Suikun Rilla, Finland, Harri Sulku
12, Keisar, Finland, Jouni Törmänen

På söndag körs Prix des Pays Nordiques, också som lopp 7, med samma hästar, men med ny spårlottning och i några fall med nya kuskar.

På torsdag är det inte bara de svenska kallbloden som pockar på uppmärksamheten. Ytterligare sex svensktränade hästar startar på Vincennes. 2011 års Derbyvinnaren Beau Mac och Elitloppshästen Sanity gör årsdebut.

I lopp 2, Prix du Cantal, 2 850 meter och 42 500 euro i förstapris startar Marcus Savins Schwerin Boko (Pierre-Yves Verva kör), Björn Goops M.T. Evita (Eric Raffin kör), Lutfi Kolgjinis Armando Kievitshof (Anthony Barrier kör) och Timo Nurmos Beau Mec (Franck Nivard kör).

I lopp 3, Prix du Plateau de Gravelle, 2 100 meter, autostart, 55 000 euro i förstapris, startar Malin Löfgrens Sanity (Jarmo Niskanen kör) och Glen Normans Dileva Käll (Peter G Norman kör).

ATG erbjuder som vanligt spel till Vincennes enligt följande: Vinnare, Plats och Tvilling i gemensam pool med Frankrike till samtliga lopp. Trio i lokal svensk pool i lopp 2 och lopp 7. Vid behov markera bankod 63 för Vincennes.

ATG Live sänder från klockan 12.00 från Skellefteå, Vincennes och Norge.

Lopp 2 körs preliminärt klockan 13.50, lopp 3 klockan 14.20 och lopp 7 klockan 16.25.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in