Kampen fortsätter för att rädda Järle kvarndamm

Av på 10 april, 2021

Berörda grannar (sakägare) har lämnat in överklagan. Örebro läns museum överväger en överklagan i målet. Och Jerle Stadsförening arbetar aktivt för att stoppa utrivningen av Järlefallsdammen (Järle kvarndamm). Kampen går vidare efter att Mark- och miljödomstolen har gått på Naturvårdsverkets linje och tillåter att dammen får rivas.

”Överklagan inlämnad till domstolen. Nu håller vi andan och hoppas att vi får prövningstillstånd och kan gå vidare med nya domstolsförhandlingar. Vi ger inte upp!!!”, skriver Moa Rudebert på Facebook-gruppen ”Vi som vill rädda kultur- och naturmiljön vid Järle Kvarn”.

”När väl överklagan och rätt att få prövningstillstånd är i hamn (vi räknar med att få prövningstillstånd – det måste man ha för att få gå vidare i processen) ska vi finansiera domstolsförhandlingarna och i förlängningen ännu mer kamp”. Många har redan swishat bidrag till insamlingen: ”Ännu är vi inte tryggt i hamn men det känns hoppfullt – det är en oerhört kostsam process vi har gett oss in i. Det visar samtidigt att många är engagerade och ställer upp för dammen och kulturarvet”.

Jerle Stadsförening vill stoppa utrivningen

Jerle Stadsförening – som verkar för att bevara och levandegöra historien om Sveriges minsta stad som är just Järle – arbetar aktivt för att stoppa utrivningen av Järlefallsdammen (Järle kvarndamm). Föreningen kommer att biträda sakägare i överklagandet av Mark- och milödomstolens dom och bildar en arbetsgrupp för att stoppa den förstörelse som Naturvårdsverket planerar.

Vill du vara med och stödja detta arbete:

Bli medlem: En medlemsstark förening har stora möjligheter att påverka. Swisha 100 kr till 1230041400. Ange: Medlemsavgift + din epostadress.

Ge bidrag: Många bäckar små, räddar dammen i vår å). Swisha ditt bidrag till 1230041400. Ange: Dammen.

Hjälp till: Genom allt från att koka kaffe till att sprida information om Järle kvarndamms betydelse för natur- och kulturlandskapet, bjud in till Facebook-grupperna ”Vi som vill rädda kultur- och naturmiljön vid Järle Kvarn” och Jerle Stadsförening. Anmäl dig till jerlestad@bondbyn.se. Ange Opinion.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in