Kan du tecknen på stroke

By on 8 maj, 2017
Arkivbild

Var 17:e minut får någon en stroke i Sverige, att få snabb vård kan vara skillnaden mellan liv och död, därför är det viktigt att lära sig tecknen på stroke.

Stroke är ett samlingsnamn för hjärnskador som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt kan förlora olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och därför krävs omedelbar vård på sjukhus.

De flesta som får en stroke är över 65 år, men även yngre kan få det. Risken för stroke ökar om du till exempel har högt blodtryck, förmaksflimmer, höga blodfetter, diabetes eller om du röker.

– Många kan få behandling och bli bättre efter en stroke, men rätt vård snabbt är helt avgörande. Vi känner alla någon som kan få en stroke och för att kunna hjälpa till kan man lära sig de tidiga tecknen, t.ex. genom AKUT-testet, säger 1177 Vårdguidens läkare Staffan Gullsby.

På 1177 Vårdguidens webbplats finns information om stroke, förebyggande åtgärder och en film om AKUT-testet. AKUT-testet är en enkel metod som du kan använda för att undersöka om en person har fått en stroke.

Bokstäverna i ordet AKUT står för det här:

A – Ansikte – syftar på att du ska be personen le och visa tänderna. Om mungipan hänger ska du ringa nödnumret 112.

K – Kroppsdel – syftar på att du ska be personen lyfta armarna och hålla kvar i 10 sekunder. Om en arm faller ska du ringa 112.

U – Uttal – syftar på att du ska be personen säga en enkel mening, till exempel ”Solen skiner idag”. Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord ska du ringa 112.

T – Tid – syftar på att ju fortare personen får behandling desto mindre blir skadorna.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login