Kan matdata rädda oss och planeten

By on 14 september, 2021

Vi vet nu att maten vi äter bidrar starkt till klimatkrisen, minskad biodiversitet och försämrad hälsa. Men att göra informerade matval är inte lätt då sambanden är komplexa och informationen om varje vara är svårtillgänglig. Därför skapar nu FoodFacts, en digital startup från Stockholm, en molnplattform som indexerar och berikar datan om alla matvaror i Sverige. Syftet är att göra fakta lättillgänglig och att accelerera skiftet till hållbar, hälsosam mat.

Mat orsakar en tredjedel av våra koldioxidutsläpp och tre fjärdedelar av förlust av skog och biologisk mångfald globalt. Den svenska kosten ligger långt utanför de planetära gränserna för både koldioxid, biodiversitet kväve och, fosfor. Samtidigt har andelen personer i Sverige med övervikt eller fetma ökat i alla åldersgrupper 2006–2020 enligt Folkhälsomyndigheten.

Utan åtgärder riskerar världen att missa FNs mål för en hållbar utveckling och dagens barn att ärva en planet som har blivit allvarligt försvagad. Men varför är det så svårt att göra bättre matval?

En förklaring är att maten har förändrats. 1980 spenderade vi en majoritet av pengarna i mataffären på att köpa ingredienser som vi lagade våra måltider av. Nu köper vi i stället allt mer färdigförpackad, processad mat vars många ingredienser vi aldrig sett. Mera information på förpackningen och flera märkningar för hälsa och hållbarhet har inte gjort frågan mindre komplex. Enligt KRAVs senaste rapport, tycker 56% av svenska konsumenter att det är svårt att veta vilken hållbarhetsaspekt som är viktigast att ta hänsyn till för att äta hållbart.

– Det kommer ut många nya, spännande matprodukter i butikerna – ofta växtbaserade, berättar Erik Strandin Pers, grundare till FoodFacts. – Men informationen om dem har inte förändrats nämnvärt. Det är dels reklam, dels det finstilta på baksidan av förpackningen som vi har att tillgå. Digitaliseringen är i sin linda.

FoodFacts indexerar därför nu innehållet i all förpackad mat på den svenska marknaden med hjälp av egenutvecklade algoritmer som tolkar ingredienslistor, berikar datan med flera faktakällor och gör den tillgänglig i en molnplattform. Förutom alla tillsatser och allergener, kalkylerar FoodFacts näringsvärden och förklarar enkelt vilka mervärden som KRAV, Fairtrade och andra certifieringar tillför.

Plattformen kan användas till att förbättra e-handel, klimatmärkning, produktrekommendationer, hälsoguider, utbildning, forskning och digitala konsumenttjänster.. Dagligvaruhandeln visar redan stort intresse för plattformen och FoodFacts utvecklar även en egen mobiltjänst.

– Jag är övertygad om att vi inom en snar framtid kommer att kunna överbrygga informationsklyftan och hjälpa familjer att äta mera hållbart och hälsosamt, säger Erik Strandin Pers.

Sverige
Örebronyheter

Källa: FoodFacts Sweden

You must be logged in to post a comment Login