Katastrofval i Nicaragua i helgen

By on 6 november, 2021

Redan nu står det klart att valet i Nicaragua på söndag inte kan anses som fritt och rättvist. Sedan i maj har myndigheterna fängslat alla potentiella oppositionella kandidater, inklusive president Daniel Ortegas främsta politiska motståndare Cristiana Chamorro.

— Ur ett demokratiskt perspektiv är det som händer i Nicaragua inget mindre än en katastrof. Myndigheterna har gjort allt i sin makt för att se till att de ska behålla makten. Det är omöjligt för oberoende observatörer att bevaka att valet går rätt till, säger Erik Jennische, Latinamerikachef på Civil Rights Defenders.

På söndag går Nicaragua till presidentval. Förutsättningarna för fria och rättvisa val har kontinuerligt försämrats sedan Daniel Ortega tillträdde som president 2007. I landets fängelser sitter minst 155 politiska fångar, och under de omfattande protesterna 2018 dödades minst 328 demonstranter. 

Alla oppositionskandidater har fängslats 

Sedan i maj har de nicaraguanska myndigheterna fängslat alla potentiella oppositionella kandidater i valet. En av de starkaste kandidaterna, Cristiana Chamorro, sitter sedan i juni i husarrest. Sex andra potentiella presidentkandidater har också gripits och sitter fortfarande i fängelse. Det finns nu ingen oppositionell kandidat som ställer upp i valet.

— Sveriges regering måste ta ansvar för att EU ställer hårda krav på den president och regering som tillträder efter valet. Det måste vara tydligt vilka konsekvenser systematiska och allvarliga brott mot demokratiska principer och mänskliga rättigheter får, säger Erik Jennische. 

Världen
Örebronyheter

Källa: Civil Rights Defenders

You must be logged in to post a comment Login