Katter mer överviktiga än hundar – 8 tips för att hjälpa ditt djur att hålla formen

By on 12 mars, 2020

Fler katter än hundar lider av övervikt och var femte djurägare tycker att det är svårt att få sin vän att hålla formen. Det visar en undersökning kring mat och vikt från Arken Zoo som ger sina bästa tips på hur du hjälper ditt djur att hålla en hälsosam vikt.

Mat och vikt är ett av de vanligaste problemområdena för svenska djurägare. I en undersökning från Arken Zoo, Sveriges största kedja inom zoofackhandel, har 25 696 hund- och kattägare svarat på frågor om sina djurs hälsa. Där säger 15% att deras djur har haft problem med just mat och vikt det senaste året, och det är något vanligare bland katter (17%) än hundar (14%). Bland övervikten ser vi tydligt att fler katter lider av detta: 22% bland katter respektive 13% bland hundar.

I undersökningen visar det sig även att nästan var femte person, 18%, tycker att det är svårt att få sina djur att hålla vikten. Även i denna fråga är problemet större hos katter (22%) jämfört med om man frågar hundägarna (15%).

En annan matfråga som många djurägare tampas med är att flertalet fyrbenta vänner inte stoppar i sig vad som helst när det kommer till foder. Hela 45% svarar i undersökningen att deras djur är kräsna med maten. Bland katter är siffran 52% och hos hundar 40%.

Motion är en av de saker vi som djurägare kan hjälpa till med, men val av foder är också oerhört viktigt. Övervikt kan leda till hälsoproblem som ledproblem, diabetes och i slutändan ett kortare liv, och undervikt är som alla vet inte heller hälsosamt för våra fyrbenta vänner, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.


8 tips för att hjälpa ditt djur att hålla formen

1. Fyll skålen med kvalitetsfoder. Det är skillnad på foder och foder precis som det är skillnad på den mat vi själva stoppar i oss. Läs innehållsförteckningen noga. Mer information på vad som är bra foder hittar du här: https://www.arkenzoo.se/ratt-foder-for-ditt-husdju…

2. Rutiner. Du som ägare bör sätta upp goda rutiner för utfodring och motion; i det här fallet förstår inte djuren sitt eget bästa.

3. Håll koll på mängden. Oavsett vilken diet man följer eller vilken fodertyp man ger är det viktigt att inte överskrida den rekommenderade mängden per dygn i förhållande till djurets storlek.

4. Undvik människomat. Människomat innehåller ofta alldeles för mycket kalorier för våra husdjur. En vanlig kaloribov är att man bjuder små bitar vid köksbordet eller soffan som sammanlagt kan bli en ganska stor mängd över tid.

5. Belöningsgodis med måtta. När du ska belöna din vän med godis eller tuggben behöver det inte vara flera stycken samtidigt och du ska välja tillfällena med omsorg. Träning är kul och godis är ofta en motivator, men det är inte en måltid. Testa även andra belöningar som hundens eller kattens foder, lek och kel samt beröm i massor! Och tänk på att du behöver minska mängden foder baserat på hur mycket godis/tugg du ger din vän.

6. Håll koll på vågen. Väg din hund eller katt med jämna mellanrum.

7. Långsam måltid. Servera maten i aktiveringsleksaker eller en slow feed-matskål. Det stimulerar måltiden och gör den både längre och roligare.

8. Glöm inte motionen. Variera din väns motion genom att använda aktiveringsleksaker inomhus eller variera promenaden. För hunden kan du gärna välja kuperad terräng och använda dig av passande föremål som finns i miljön; som till exempel att hoppa upp på stenar, balansera på stockar m.m. Tänk också på att anpassa all aktivitet efter djurets storlek, ålder och fysiska förmåga.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Arken Zoo

You must be logged in to post a comment Login