KIF Örebro föll med tennissiffor

By on 19 augusti, 2022

KIF Örebro vann senast mot Brommapojkarna, i kvällens match var det Häcken som stod för motståndet i den 17 omgången av Damallsvenskan. Det var ett BK Häcken som kom ut med fullt ställ för att cementera vinsten redan efter 13 spelade minuter, när slutsignalen ljöd hade Örebro förlorat med tennissiffrorna 6-0.

KIF Örebro började med att mer eller mindre inte vara med då Häcken slog in 1-0 redan i den andra minuten, vad göra, jo bara börja om med den taktik man gick in i matchen med. Häckens andra mål kom i den sjunde minuten efter ett riktigt uselt försvarsarbete där man bara stod och tittade på, man kan inte stå och beundra motståndarnas kvalitéer på det sättet, in och ta motståndaren. Nu fortsatte den ineffektiva insatsen när trean satt som en strut bakom Tove Enblom i KIFs mål i den nionde minuten, där och då satt man och undrade hur det här skulle sluta.

4-0 kom i den 13 minuten, sen såg det ut som om hemmalaget slog av på takten och bjöd in Örebro i matchen. Något som faktiskt gjorde att Örebro kom fram till motståndarnas straffområde där man kunde få till ett fåtal avslut både på och mot mål, men inget gav direkt någon riktig målchans.

I den andra halvleken ökade Häcken nivån på sitt spel och började spela med mer disciplin, ett spel som gjorde att Örebro jaga, i hela 45 minuter också. Under den hann även Häcken med två mål, ett resultat som skrevs till tennissiffrorna 6-0 i hemmafavör.

Sett till hela matchen var Örebro inte med på banan över huvudtaget, man fick låna boll och skapa lite chanser under de 30 sista minutrarna i den första halvleken då Häcken helt plötsligt började slarva, med både spel som koncentration. Örebro som enligt uppgift befinner sig i en uppbyggnadsfas hade inte mycket att sätta emot och spelmässigt finns det inte mycket positivt att skriva om, visst visade man upp lite fotbollsgodis genom klackar och finurligt spel, men det vinner man inga matcher med.

Man ska även ha i åtanke att Örebro under uppehållet blev av med ett par tunga bidragsgivande spelare, ett tapp som helt klart gör att spelet blir lidande.

Något positivt då, jo man visade upp en bra inställning och man lät sig inte slås ner, även när målen trillade in och man inte hade mycket att sätta emot så peppade man och fortsatte att pusha varandra. Man lät även yngre spelare komma in för att känna på hur det är att möta motstånd högsta nivån, spelare som är tänkt för framtiden.

Örebro är ett lag som befinner sig tabellmässigt i ingemansland på en tionde plats med 21 inspelade poäng, nu är det bara nio omgångar kvar av Damallsvenskan och 27 poäng kvar att spela om. Visst är det mycket poäng men det är långt kvar ner till negativ kval och långt upp till någon topplacering vilket innebär att man kan fokusera på sitt spel inför framtiden, att bygga upp något positivt, att få till ett bra taktiskt spel som faktiskt kan leda till ett konstruktivt vinstgivande attraktivt spel som både genererar topplacering som lockar många publik. För så här kan det inte se ut, inledningsvis kunde man undra om Örebro inte hade sålt tränaren och ställt ut en dobb, för så illa var det.

Vad göra då, jo se till att spelarna orkar spela hela 90 minuter för de ser tunga ut, riktigt tunga där man inte hänger med när det kommer till både löpningar som bolltempo. Att man har en respektingivande spelare som Carly Wickenheiser hjälper inte, speciellt som hon är allt som oftast tvåa på bollen. Hon kommer in ofta tungt med sträckt sula alternativt nära och en aning sent, nu gillar jag att domarna i damfotbollen håller en hög nivå och inte blåser så fort det är lite motvind, men det kan sluta illa för de offer hon kapar. In med spelare som klarar av att springa mycket och lätt, att ta emot bollen under press och behålla den, jobba med perfieriseendet där man innan har boll har koll på var medspelarna är. Alternativt så har tränaren en taktik där spelarna vet mer eller mindre exakt var man har varandra, en bra grej för så såg det inte ut idag.

I den 18 omgången av Damallsvenskan tar KIF Örebro emot Piteå IF på Behrn Arena fredag 26 augusti.