Klartecken för nytt ambulansflyg

By on 29 oktober, 2021
Foto: Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg

Transportstyrelsen har i dag beviljat Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg (KSA) de tre tillstånd som behövs för att börja bedriva verksamhet i det nya flygbolaget.

Ansökan från KSA inkom till Transportstyrelsen i början av december förra året och gäller de tre tillstånd som behövs för att bedriva kommersiell flygtrafik.

– Vi har i dag fattat beslutet att bevilja alla tre tillstånden för Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg. Processen har dragit ut lite på tiden, men nu ger vi alltså klartecken till ett nytt flygbolag som kommer att flyga ambulansflyg i huvudsak inom Sverige, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.

KSA ägs av landets 21 regioner och har tillstånd att börja med ambulansflygningar med patienter ombord från och med den 1 november. Inledningsvis kommer flygbolaget att ha fyra flygplan, något som på sikt kommer att utökas till sex plan.

Fakta: De tre olika tillstånden

Drifttillstånd, AOC

Är ett flygoperativt tillstånd som visar att flygbolagets procedurer för att flyga flygplanen, utbildning och ledningssystem uppfyller kraven.

Tekniskt tillstånd, CAMO

Är ett luftvärdighetstillstånd som visar att flygbolaget har förmåga att upprätthålla flygsäker teknisk status på flygplanen.

Operativ licens, OL

Är en licens som visar att flygbolaget har ekonomiska förutsättningar att bedriva planerad verksamhet.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Transportstyrelsen

You must be logged in to post a comment Login