Klimatförändringar hotar ekosystemet i Vättern

By on 27 mars, 2017

I flera år har debatten rasat om planer på gruvdrift och om försvarets övningsskjutningar vid Vättern, nu tornar nya hot upp sig mot en av Sveriges viktigaste dricksvattentäkter.

– Klimatförändringarna kommer att förändra hela detta kallvattenekosystem som har varit mer eller mindre oförändrat sedan inlandsisen drog sig tillbaka, säger Måns Lindell limnolog på Vätternvårdsförbundet i nya numret av tidningen Hav & Vatten.

Vättern har så god vattenkvalitet att den ibland liknas vid en klar fjällsjö som hamnat för långt söderut. I dag förser den långsmala insjön cirka 250 000 personer med dricksvatten. Och fler kan det bli. I Örebro län är kommunerna mycket nära ett beslut om att bygga en tunnel till Vättern och därmed får ytterligare 250 000 personer sitt dricksvatten från Sveriges näst största sjö.

Måns Lindell varnar för att en varmare Vättern även kan slå hårt mot djur- och växtliv i sjön, till exempel rödingen. Andra hot är kemikalier från hushållens avlopp, främmande arter som vandrarmusslan och mikroplaster.

Forskare vid Örebro universitet har i en pilotstudie sett att halterna av mikroplaster ligger tio gånger högre i Vättern än i Östersjön. Mikroplaster är små plastpartiklar som lossnar från exempelvis bildäck, fleecetröjor och rengöringsprodukter.

Vättern är en förlorare när det gäller miljögifter. Att vattnet stannar så länge är normalt en fördel eftersom det renar vattnet väl, men i det här sammanhanget vänds det till en nackdel, säger Måns Lindell.

Reportern Anna Froster besöker även flygskjutfältet Hammaren vid F7 Såtenäs på sin Vätternresa. Här har försvarsmakten fått tillstånd att öka antalet övningsskott från 1 000 till 69 000 per år, vilket lett till 108 överklaganden och flera av dem handlar om risken med att sprida tungmetallen bly i sjön.

Vi behöver övningsskjuta mer eftersom många piloter går i pension snart, så nya måste läras upp. Sedan har vi ett försämrat omvärldsläge. Även andra länder kan behöva komma hit och samöva, säger Leif Ljungqvist till Hav & Vatten.

Ordförande i Aktion rädda Vättern, ARV, har en annan bild. ARV bildades 2012 som en reaktion på försvarets ansökan om utökade skjutningar, och har i dag drygt 700 medlemmar.

Det finns många utsläpp man inte kan hindra, som luftburna utsläpp, men allt som inte nödvändigtvis måste hamna i Vättern ska man hindra, enligt försiktighetsprincipen, säger ordförande Elisabeth Lennartsson till Hav & Vatten.

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login