Knappt hälften av de som har rätt till krisstödet har sökt – bara dagar kvar innan ansökan stänger

Av på 15 maj, 2019

Till och med den 13 maj har ca 18 000 personer ansökt om krisstödet med anledning av torkan 2018. Enligt Jordbruksverkets beräkningar har många fler rätt till krisstödet och vi uppmanar nu alla som har möjlighet att söka att göra det innan den 20 maj som är sista ansökningsdag. Ansökan är enkel och tar bara några minuter att göra.

Årets krisstöd riktar sig till både djurproduktionen och växtodlingen. De produktionsgrenar som kan ta del av stödet är:

  • Arealbaserad produktion av spannmål, frövall, oljeväxter, proteingrödor, stärkelsepotatis och sockerbetor.
  • Nötkreatursproduktion
  • Får- och getproduktion
  • Grisproduktion
  • Fjäderfäproduktion

– Uppemot 45 000 lantbrukare har rätt att söka krisstödet enligt våra beräkningar. Det innebär att det är många där ute som ännu inte har sökt. Vi hoppas verkligen att så många som möjligt tar chansen att söka nu de sista dagarna så att stödet kommer till sin rätt och når ut till de livsmedelsproducenter som drabbats av förra årets torka, säger Niclas Purfürst, sektionschef på Jordbruksverket.

Enkel ansökan
Ansökan är mycket enkel. För dig som har arealbaserad produktion av godkända grödor, nötköttsproduktion, får- och getproduktion är det bara några få klick i e-tjänsten. Jordbruksverket hämtar sedan uppgifter från SAM-ansökan 2018 samt får- och geträkningen från december 2018.

Om du ska söka krisstöd för produktionsgrenarna gris eller fjäderfä kommer du behöva ange genomsnittligt antal djur i din besättning under 2018. Se därför till att ha de uppgifterna tillgängliga när du gör din ansökan. Exempel på hur du gör den här beräkningen finns på Jordbruksverkets webbplats.

Över en miljard i årets krispaket
I vårändringsbudgeten för 2019 beslutade regeringen att öka krisstödet med 350 miljoner kronor. Det innebär att årets krisstöd uppgår till 1,08 miljarder kronor. I anslutning till detta tilldelas 30 miljoner kronor för utvecklingsprojekt för trädgårdsnäringen.

Hur mycket krisstöd man kan få för de olika produktionsgrenarna kan du läsa om på Jordbruksverkets webbplats. Stödbeloppen är preliminära och kommer att fastställas när vi vet hur många som har sökt stödet.

Även de som fick krisstöd 2018 kan söka krisstödet 2019.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in