Knappt hälften av svenskarna reparerar sina kläder

By on 21 oktober, 2021
Arkivbild

En ny undersökning från Zalando visar att vi svenskar inte är främmande för att själva sy i en knapp eller laga ett plagg som gått sönder. Undersökningen är ett led i att öka förståelsen för hur Zalando kan bidra till att driva en beteendeförändring bland konsumenter mot en mer hållbar modeindustri, i linje med företagets hållbarhetsstrategi do.MORE.

Fyra av tio av de tillfrågade i Sverige och Tyskland uppger att de har reparerat ett klädesplagg inom de senaste sex månaderna. I topp ligger Polen där över hälften, 53 procent, uppger att de har reparerat ett plagg under samma tidsperiod. Motsvarande siffra för Frankrike och Nederländerna är 38, respektive 30 procent.

När det gäller mer komplicerade reparationer, som att justera storleken eller byta blixtlåset, sjunker förtroendet bland svenska konsumenter. Zalandos Attitude-Behavior Gap-rapport visade tidigare i år att över 58 procent av de tillfrågade konsumenterna tycker att det är viktigt att förlänga klädernas livslängd genom reparationer, men att bara hälften faktiskt har gjort detta. Att förtroendet för att reparera sina kläder är lågt, tillsammans med insikterna om att kunder tycker det är viktigt att förlänga kläders livslängd visar på ett behov av smidiga och enkla tjänster som löser detta. 

– För att minska textilbranschens negativa inverkan på människor och planeten måste modeindustrin gå mot ett cirkulärt system. Vi ser detta som ett unikt tillfälle för oss på Zalando att leda skiftet av modeindustrin, driva nya intäktsströmmar och dra nytta av de stora förändringar i konsumentbeteende som redan pågår, säger Laura Coppen, Head of Circularity på Zalando.

Hela tre av fem svenskar har någon gång använt ett plagg som har reparerats av antingen dem själva, av en familjemedlem eller en vän. Det är en högre andel än resterande tillfrågade länder (Tyskland 49%, Frankrike 48%, Nederländerna 49%, Polen 56%). Siffror för kläder som har reparerats med professionell hjälp visar det omvända, där endast var fjärde svensk uppger att de har lämnat in ett plagg för lagning hos exempelvis en skräddare. Många av oss är inte heller främmande för att be en familjemedlem om hjälp när ett plagg behöver lagning. Mer än var fjärde svarande svensk uppger att de brukar fråga en familjemedlem, vilket är ungefär dubbelt så vanligt jämfört med fransmän, nederländare, tyskar och polacker.

Kopplat till undersökningen om svenskarnas reparationsvanor har Zalando inlett ett pilottest för reparationer av kläder och skor i samarbete med lokala studios och skräddare i Berlin. Tjänsten, Care & Repair, erbjuds via en digital plattform i partnerskap med den Londonbaserade start-up:en Save Your Wardrobe. Tjänsten kommer även lanseras i Düsseldorf inom kort och därefter utökas till fler marknader. Care & Repair hanteras av Zalando själva via Zalando Premium Logistics.

Sverige
Örebronyheter

Källa Zalando
Om undersökningen
Undersökning är utförd av Frog, på uppdrag av Zalando, bland fler än 5 400 Zalando-kunder och icke Zalando-kunder i Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Polen och Sverige. Undersökningsresultaten samlades in under maj-juni 2021.

You must be logged in to post a comment Login