Kö när den första av 40 nya biogaspumpar invigdes i Karlskoga

By on 14 juni, 2021
Barnen hade full koll på att deras matavfall kan användas för att köra bilar och bussar.

Nu sätter Karlskoga Energi & Miljö upp hela 40 nya ”biogaspumpar” runt om i Karlskoga. Målgruppen är framtidens bilägare – förskolebarnen. I ett samarbete med Karlskogas förskolor ska barnen på ett lekfullt sätt lära sig om det lokala kretsloppet.

Idag invigdes den första i raden av många biogaspumpar i Karlskoga – under sommaren kommer kommunens alla förskolor att sätta upp leksakspumpar på sina utegårdar. Karlskoga Energi & Miljö står bakom idén i syfte att barnen tidig i livet ska lära sig att bilar kan tankas med bränsle som kommer från det egna matavfallet.

– Det här är ett jättekul projekt som vi genomför tillsammans med Karlskogas förskolor. Barnen kan tanka sina trampbilar från en pump som med ett lekfullt motiv visar att bränslet är framställt av matresterna i den bruna påsen. Bränslet är dessutom framställt på biogasanläggningen här i Karlskoga, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.

Lokal tillverkning

Och det är inte bara biogasen som är lokalt framställd i Karlskoga, även pumpstationerna är tillverkade här. FIK, Föreningen Integrera Karlskoga, har snickrat ihop pumparna.

Den första pumpen sattes upp på Trollets förskola med pompa och ståt. Barnen klippte band, provtankade och berättade glatt allt de vet om att bilar, bussar och tankning.

– Vi tycker att biogaspumpar på utegårdarna är en toppenidé och nappade direkt på förslaget, säger Gunilla Bewert, rektor inom skolförvaltningen. Vi sorterar ju all mat på våra förskolor så det här blir en naturlig fortsättning på lärandet. Genom lek förstår barnen meningen med att sortera och de ser hur den egna insatsen kommer till nytta.

Länet | Karlskoga
Örebronyheter

Källa Karlskoga Energi & Miljö

You must be logged in to post a comment Login