Kockar och innovatörer samarbetar för hållbar mat

Av på 14 september, 2020
Anna Ryott, Stefan Eriksson, och Annika Grälls tillsammans med moderator Per Schlingmann i samtalet Gastrotech under Årets Kock Talks.

Satsningen Gastrotech ska kombinera kunskaperna från Sveriges främsta kockar med teknik och innovationer. Målet är att få fler att välja en hållbar växtbaserad kost – som smakar gott.

– Kockar har stor inverkan på vad vi äter och de gastronomiska trenderna, säger Annika Grälls.

Intresset för foodtech – det vill säga brytpunkten mellan mat och tekniska innovationer – växer allt större. Därför arrangeras i år satsningen Gastrotech på tävlingen Årets Kock. Tanken är att kombinera kockarnas kunskaper med foodtech för att skapa hållbar mat från växtriket.

Årets Kock är inte bara SM i professionell matlagning, det är också det viktigaste forumet för svensk gastronomi. Där sätts trender som följs av branschen i stort, men också andra branscher eftersom mat är viktigt för till exempel exporten, handeln och besöksnäringen, säger Annika Grälls, ansvarig för mat och måltid vid Alfred Nobel Science Park.

Ny satsning

Annika Grälls medverkar i den nya satsningen Årets Kock Talks om gastrotech tillsammans med Anna Ryott, tidigare Norrsken och nu Summa Equity, och Stefan Eriksson, råvaruansvarig Årets Kock 2020 och vinnare av tävlingen 2005. Moderator för samtalet är Per Schlingmann.

Samtalet släpps klockan 15 onsdagen den 16 september, och anmälan sker på Årets Kocks hemsida. Satsningen fokuserar på att ta upp viktiga frågor för branschen och skapa samtal mellan näringsliv och politik.

Två filmer

Gastrotech kommer att behandla ämnen som framtidens mat, innovationer, svinn och kapital. Under samtalet kommer två filmer att visas. Den ena handlar om cirkulär innovation – hur man tar tillvara på restprodukter i livsmedelskedjan. I projektets pilotprojekt skapades den nya osten kärno från spillprodukter från Kinda Gurka och Löts Gårdsmejeri. Osten finns nu på Paul Svenssons och Tareq Taylors restaurang.

I den andra filmen ger näringsminister Ibrahim Baylan (S) och näringsutskottets ordförande Lars Hjälmerud (M) sina synpunkter på foodtech och andra politiska prioriteringar.

– Det är spännande hur allt fler lägger fokus på foodtech, växtbaserad mat och smak. Men också hur en nystart efter pandemin kan te sig, säger Annika Grälls.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Alfred Nobel Science Park

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in