Kolera bekräftat – insatsen måste trappas upp i Moçambique

Av på 31 mars, 2019
Arkivbild.

Hälso- och sjukvårdsdepartementet i Moçambique har officiellt bekräftat de första fem kolerafallen i landet. Läkare Utan Gränser har hittills vårdat fler än 200 patienter med misstänkt kolera om dagen.

– Med tanke på de enorma vattenmängder som passerat genom Beira i samband med cyklonen Idai, och de stora skador som dessa lett till, är utbrotten av vattenburna sjukdomar som kolera inte så förvånande, säger Gert Verdonck, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare i Beira.

– Läkare Utan Gränser ger redan stöd till hälso- och sjukvårdsdepartementet när det gäller vård av patienter med misstänkt kolera på tre vårdcentraler i Beira. Hittills har vi tagit hand om fler än 200 patienter om dagen. De närmaste dagarna kommer vi att tillsammans med myndigheterna trappa upp arbetet så mycket som möjligt, bland annat kommer vi att ge stöd till fler koleracenter och även renovera ett större behandlingscenter. Varje dag anländer fraktflyg med den utrustning som vi behöver och även med erfaren medicinsk och logistisk personal från våra projekt i Moçambique och andra håll i världen. Just nu diskuterar vi också möjligheten att ge stöd till sjukvårdsdepartementet när det gäller en stor vaccinationsinsats mot kolera i området.

Hälsa | Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in