Kolla bollarna – kvartalsvisa SMS-påminnelser kan rädda liv

By on 14 april, 2017

Testikelcancer är den vanligaste cancerformen bland unga män, att den upptäcks i tid är A och O. Under april månad vill Ung Cancer tillsammans med mobiloperatören Vimla uppmärksamma testikelcancermånaden. Genom att prenumerera på SMS-tjänsten ”kolla bollarna” får man var tredje månad en påminnelse direkt i mobilen med uppmaningen om att känna och klämma på sina bollar.

Alla kvinnor mellan 23 och 50 får var tredje år en kallelse till cellprovtagning för att upptäcka eventuella förändringar. Något liknande finns tyvärr inte för män. Men med en teknisk lösning från Vimla kan Ung Cancer regelbundet skicka påminnelser via SMS till de som signar upp sig på ”kolla bollarna”. En livsviktig påminnelse, för att förändringar i pungen ska upptäckas i tid.

– Det är viktigt för oss att vara engagerade i både stora och små frågor som rör unga. Ung Cancer gör ett fantastiskt arbete och vi är mycket stolta över att vara en del av denna kampanj, säger Johan Littorin affärschef på Vimla.

För regelbundna påminnelser i mobilen, sms:a ”kolla bollarna” till 71700.

Så kollar man bollarna:
Man kollar pungen bäst stående och det är bra om man är på en plats där man är varm och avslappnad, t.ex. i duschen. Sedan lyfter man upp pungen och låter den vila i ena handen. Den andra handens tumme, pekfinger och långfinger klämmer och känner igenom en testikel i taget. Man letar efter hårda knölar, förändringar och svullnader. Kom ihåg att det är vanligt att testiklarna inte är exakt lika stora. Upptäcker man något som inte känns rätt, kontakta din vårdcentral!

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login