Kolla dina ögon – innan det för sent

Av på 23 november, 2018

En synundersökning hos en optiker kan upptäcka en ögonsjukdom i tid. Men 1,4 miljoner svenskar känner inte till den möjligheten. Optikkedjan Specsavers och Synskadades Riksförbund går nu ut i upplysningskampanj för att förebygga ögonsjukdomar. Författaren Denise Rudberg blir i samband med detta Specsavers ambassadör i frågor om ögonhälsa.

Var femte svensk antingen har eller har haft en någon typ av ögonsjukdom. Grå starr, glaukom (grön starr), åldersförändringar i gula fläcken och andra skadliga förändringar i näthinnan är de vanligaste ögonsjukdomarna.

Regelbundna synundersökningar är det enda sättet att i god tid upptäcka och förebygga ögonsjukdom, säger Caroline Schiller, produktchef och optiker Specsavers.

Motsvarande 1,4 miljoner svenskar känner inte till att en tidig upptäckt kan mildra eller förebygga ögonsjukdomar. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Specsavers.

I Sifon framgår att 21 procent av svenska folket inte har gjort en synundersökning de senaste fem åren. Fem procent har aldrig testat synen.

Närmare en fjärdedel känner inte till att man kan göra undersökningen hos en optiker.

Under hösten kommer Specsavers och Synskadades Förbund att genomföra en upplysningskampanj.

Det borde vara lika naturligt att undersöka sina ögon regelbundet som att gå till tandläkaren, säger Neven Milivojevic, verksamhetsledare på Synskadades Riksförbund.

I samband med att kampanjen har Specsavers även presenterat sin nya ambassadör, författaren Denise Rudberg. Hon kommer att medverka på olika sätt kring informationsarbetet om ögonhälsa och vikten att av kolla ögonen.

– Jag vill hjälpa till att öka medvetenheten kring ögonhälsa och vikten av att kolla sina ögon. Min mormor drabbades av grön starr vilket ledde till att hon knappt såg något alls mot slutet av hennes liv. Hon blev orolig av sin nedsatta syn och hennes balans påverkades också av detta. Grönstarr visade sig också vara ärftligt varför jag nu går på väldigt regelbundna kontroller, till och med oftare än till tandläkaren, säger hon.

Fakta/ögonsjukdomar
Under perioden 1997-2016 har 750 830 svenskar diagnostiserats med grå starr, vilket är den enskilt vanligaste ögonsjukdomen.
Förändringar i näthinnan, till exempel i gula fläcken är näst vanligast, och finns konstaterad hos över 320 000 svenskar.

Glaukom (grön starr) har över 270 000 personer.

Närmare 135 000 svenskar har ögonförändringar till följd av diabetes.

Källa: ”Ögonhälsan i Sverige, Specsavers 2018”.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in