Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Prisökningar och rekord i september

Av på 12 oktober, 2020

I stort sett kan vi se en ökning på +2% i riket på både villor samt bostadsrätter från den senaste månaden. På en årsbasis har det skett en ökning på +5% bostadsrätterna och hela +10% på villorna, visar den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrätterna visar en ökning på samtliga storstäder med Stor-Stockholm och Stor-Malmö i toppen med +3% medan Stor-Göteborg haren ökning på +1%. Däremot i centrala Göteborg har ingen förändring skett från föregående månad men i centrala Stockholm och Malmö noteras det en ökning på +2% respektive +3%. Årstakterna ligger mellan +2% och +5%.

Villorna har också ökat den senaste månaden med +3% i Stor-Stockholm och Malmö samt +2% i Stor-Göteborg. Årstakterna varierar mellan +8% och +10% med Stockholm och Malmö i toppen.

September bjöd på nya försäljningsrekord i antal sålda bostadsrätter med nästan hela 13.000 sålda, vilket är en ökning på 14% från föregående år. Villorna däremot visade inte lika hög aktivitet där -3% färre försäljningar skedde i september, säger Hans Flink, Affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Enligt statistiken verkar det finnas en fortsatt hög förfrågan på bostäder vilket såklart är positivt då det visar på rörlighet. Uppmaningarna till att fortsättningsvis jobba hemifrån kan vara en orsak till varför marknaden ser ut som den gör. Efter att ha spenderat så pass mycket tid hemma kan det finnas ett större behov till mer utrymme i hemmet, kommenterar Jenny Stenberg, VD på Fastighetsmäklarförbundet.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Fastighetsmäklarförbundet 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in