Kongo-Kinshasa: Fler än 1 500 döda i mässlingsepidemi

By on 14 juni, 2019

Efter att 1 500 personer i Kongo-Kinshasa dött i mässling sedan årsskiftet deklarerade landets hälso- och sjukvårdsdepartement ett mässlingsutbrott i måndags. Läkare Utan Gränser uppmanar nu nationella och internationella organisationer att öka sina insatser för att vaccinera fler barn och vårda patienter som insjuknat.

Mässlingsepidemin i Kongo-Kinshasa kommer sannolikt att bli den dödligaste i landet sedan sjukdomen återkom i större skala vid ett utbrott 2011–2012. Under de fem första månaderna i år registrerades över 1 500 dödsfall till följd av sjukdomen. Detta är 75 procent av det totala antalet dödsfall under epidemin 2012, vilket var den dödligaste mässlingsepidemin det senaste decenniet.

– Läkare Utan Gränsers team arbetar tillsammans med sjukvårdsmyndigheterna för att hindra sjukdomen från att spridas. Vi vaccinerar i områden dit mässling spridit sig och vårdar de sjuka. Men det behövs mer resurser och fler organisationer som hjälper till. Det är också viktigt att se till att det finns tillräcklig tillgång till vacciner och mediciner, säger Rachel Séguin, Läkare Utan Gränsers medicinska koordinator i Kongo-Kinshasa.

Det är flera faktorer som gör att sjukdomen, som framför allt drabbar barn, har brutit ut i Kongo-Kinshasa.

– Det är ett stort land med dålig infrastruktur och det är svårt att nå fram till de drabbade med sjukvårdsteam, mediciner och framförallt vacciner som måste hållas kylda hela tiden. Vaccinationstäckningen är låg på många håll och andra sjukdomar som samtidigt har utbrott, såsom malaria och undernäring, gör att dödligheten i epidemin är hög, säger läkaren Ludvig Bolinder, som har jobbat med mässling i Kongo-Kinshasa för Läkare Utan Gränser.

Den väpnade konflikten och det stora antalet internflyktingar i Kongo-Kinshasa leder till ett paralyserat sjukvårdssystem på vissa håll. Dessutom finns det ekonomiska och geografiska hinder som gör det svårt och ibland omöjligt för de sjuka att få tillgång till vård.

Sedan årsskiftet har Läkare Utan Gränser, tillsammans med lokala myndigheter, jobbat för att hejda mässlingsepidemin i tio provinser i landet. Eftersom utbrottet är så stort – och sjukdomen så smittsam – har organisationen utökat sina insatser och skickat team till nya sjukvårdsdistrikt.

– Mässlingen har orsakat stor förödelse i min by. I nästan varje hus har någon dött. En del familjer har förlorat två, tre eller till och med fyra barn, säger Albertine, en invånare i Kamwesha i provinsen Kasai, där Läkare Utan Gränser inledde en insats i maj.

Nu är det viktigt att hindra att mässling sprids och ge vård till de sjuka.

– För att komma tillrätta med epidemin är stabil tillgång till vaccin avgörande. Flera vaccinationsprogram är planerade senare under året, men vi måste göra allt för att få epidemin under kontroll i den nära framtiden och på så sätt rädda liv. Det kan vi göra genom att vaccinera barn och ge kostnadsfri vård åt de som insjuknar. Dessutom måste insatserna vara flexibla och anpassas till situationen i de olika sjukvårdsdistrikten, säger Ousmane Moussa, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Kongo-Kinshasa.

Mässling är en väldigt smittsam virussjukdom utan direkt botemedel. Endast vaccination biter på sjukdomen. Sedan årsskiftet har Läkare Utan Gränsers team i Kongo-Kinshasa vaccinerat över 360 000 barn och vårdat nästan 15 000 patienter med mässling.

Hälsa | Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login