Konkurserna i hotell- och restaurang ökar dramatiskt under april

Av på 2 maj, 2020

Hotell- och restaurang är den bransch som drabbats hårdast av konkurserna under aprils tre första veckor. Jämfört med samma period i fjol är ökningen 286 procent och antalet anställda som berörs har ökat med nästan 1 500 procent i jämförelse med samma period förra året.

– April kommer att summeras som en mörk och destruktiv månad som drabbat besöksnäringens företag och deras anställda särskilt hårt. Tyvärr har vi nog inte sett slutet på detta än och många företag kämpar för livet just nu, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Stockholms Handelskammare har tidigare analyserat bortfallet av konsumtion från utländska gäster mellan 15 mars och midsommar. Sammantaget försvinner uppskattningsvis 36 miljarder kronor i konsumtion från landet och Stockholms andel av det är cirka 13,1 miljarder kronor.

Effekterna har redan börjat synas i konkursstatistiken.

– Det är serviceyrkena som tidigt tagit smällen av coronakrisen och där är effekterna mycket dramatiska. Det är den sektor som så här långt drabbats hårdast, men coronakrisen slår samtidigt väldigt brett och påverkar även andra sektorer mycket negativt, säger Stefan Westerberg.

Stockholms Handelskammare välkomnar de insatser som regeringen så här långt vidtagit för att möta pandemins negativa effekter på företag och jobb, men menar att det trots allt är för små insatser som gjorts.

– Konkurserna talar sitt tydliga språk, det har inte varit tillräckligt starka insatser. Vi tror att man skulle behöva ha en kostnadsram på omkring 400 miljarder kronor specifikt dedikerad för att understödja företagen och jobben. Över tid kommer det vara väl investerade pengar som kan säkra jobb, tillväxt och i förlängningen hela samhällets välstånd efter den omedelbara krisen, säger Stefan Westerberg.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Stockholms Handelskammare

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in