Konserter i väntan på Nora Kammarmusikfestival 2022

By on 8 november, 2021

Efter två års ”pandemi-uppehåll” arrangeras nästa Nora Kammarmusikfestival 17-23 juni 2022 med konserter och kurser för barn, ungdomar och vuxna. För att bredda säsongen arrangerar Nora/Bergslagens Kammarmusikförening konserter på andra tider under året – närmast på lördag 13 november kl 16 på Åkerby herrgård med Katarina Andreasson (violin) och Peter Friis Johansson (piano).

Nora/Bergslagens Kammarmusikförening har som mål att öka intresset för kammarmusik genom att arrangera Nora Kammarmusikfestival i juni varje år med konserter och kurser för barn, ungdomar och vuxna.

”Vi vill nå en bred grupp av besökare och kursdeltagare genom att bjuda på en variationsrik repertoar av hög kvalitet”, skriver föreningens ordförande Ove Magnusson på Kammarmusikfestivalens hemsida: ”Genren kammarmusik uppfattas ofta som begränsad till klassisk musik. Men vi ser även jazzmusik som en lika intressant form av kammarmusik. Att blanda genrer ger alla, inte minst barn och ungdomar, en inspiration att utforska nya musikformer”.

Nora/Bergslagens Kammarmusikförening har en långsiktig tanke med att skapa aktiva möten mellan barn, ungdomar, vuxna amatörmusiker och professionella musiker. ”Genom dessa möten vill vi bidra till att inspirera barn, ungdomar och vuxna till ett aktivt musicerande för att trygga återväxten av musiker.”

Vill trygga återväxten av musiker – och utveckla kulturlivet i regionen

Dagens skickliga musiker har inte bara talang och hårt arbete bakom sig – de berättar ofta om sina tidiga inspirerande upplevelser som fick dem att börja musicera och sist men inte minst – alla viktiga lärare som stöttat dem att fortsätta.

Det är här som Nora kammarmusikfestival – tillsammans med kurserna – har en viktig uppgift att fylla för barn och unga. ”Genom att integrera kurser och festival kan vi ge dem upplevelser och möten som inspirerar till fortsatt musicerande. Det gör att vi på sikt kan trygga återväxten av musiker och utveckla kulturlivet i regionen.”.

För att bredda säsongen arrangerar Nora/Bergslagens kammarmusikförening hösten 2021/våren 2022 en konsertserie med fem konserter. Den första konserten hölls i oktober och nästa hålls lördag 13 november kl 16 på Åkerby herrgård med Katarina Andreasson (violin) och Peter Friis Johansson (piano) som inviger föreningens flygel. 

Katarina Andreasson är 1:a konsertmästare vid Svenska kammarorkestern i Örebro, dirigent och professor – och konstnärlig ledare för Nora Kammarmusikfestival.

Kommande konserter i Åkerby herrgård (Fåsjön konferens):

Lördag 13 november 2021 kl 16:00

Katarina Andreasson (violin) och Peter Friis Johansson (piano) inviger föreningens flygel med verk av Ludwig van Beethovens och Alice Tegnér.

Lördag 4 december 2021 kl 16:00

Woodpeckers Recorder Quartet. 

Lördag 19 februari 2022 kl 16:00

Stockholms Kammarbrass

Mars 2022 (datum ej klart)

Duo Julia & Theo – vinnarna i Ung&lovande 2021.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login