Konspirationsteorier i fokus i ny studie från MSB

Av på 21 april, 2021
Arkivbild.

I en ny studie som beställts av MSB har aktuell forskning om konspirationsteorier kartlagts.

Studien visar hur de uppstår och utvecklas, vad de har gemensamt och hur ursprunget till en konspirationsteori kan identifieras.

– Studien är mycket värdefull för MSB då den lyfter fram viktig kunskap om både hur och varför vi behöver stärka samhällets förmåga att hantera effekterna av konspirationsteorier, säger Mikael Tofvesson på MSB.

I dag släpps studien ”Konspirationsteorier och covid-19: mekanismerna bakom en snabbväxande samhällsutmaning”. Det är första gången som det tas ett vetenskapligt helhetsgrepp kring konspirationsteorier, med fokus på covid-19, i Sverige. Studien är beställd av MSB och författad av professor Andreas Önnerfors. Studien har kartlagt aktuell forskning om konspirationsteorier, vilken kraft de har att utmana målen för samhällets säkerhet, samt hur de både kan identifieras och bemötas. Studien ska vara ett stöd i den fortsatta pandemihanteringen.

Forskning som stöd i pandemihanteringen

Behovet av att identifiera och motverka desinformation, missinformation och vilseledande information kopplat till vaccinering av covid-19 ökar – och det är viktigt att denna samhällsutmaning, som utgör ett hot mot demokratin, tas på allvar.

– Nuvarande situation, då det sprids konspirationsteorier mot vaccineringen mot covid-19 som resulterar i att befolkningen på olika sätt vilseleds, är allvarlig. Konspirationsteorier kan även användas av främmande makt för att skapa splittring och undergräva tilliten för våra institutioner. Det är utan tvekan så att vi behöver öka medvetenheten hos allmänheten och myndigheter om detta problem, säger Mikael Tofvesson, chef på enheten för skydd mot informationspåverkan på MSB.

Bakgrund

Det var den 22 december som regeringen beslutade att utpekade myndigheter, däribland MSB, löpande skulle följa och vid behov hantera missinformation, desinformation och ryktesspridning om vaccination mot covid-19. Studien ”Konspirationsteorier och covid-19: mekanismerna bakom en snabbväxande samhällsutmaning” är en del i detta arbete. Studieuppdragets målsättning har varit att öka kunskapen om hur konspirationsteorier bidrar till att sprida desinformation och annan vilseledande information i samhället.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: MSB

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in