Köpläge på bostadsmarknaden i Spanien

Av på 11 juli, 2020

Spanien är ett av länderna som drabbats värst av Covid-19 och den strikta karantänen gjorde det nästintill omöjligt att sälja och köpa bostäder. Nu öppnar samhället upp, även för utländska medborgare, och bostadsmarknaden börjar vakna till liv. Kan det vara köpläge för svenskar som vill ha en bostad i solen?

Det spanska samhället har börjat öppna upp efter en lång period av strikt karantän och från 1 juli är även utländska medborgare välkomna. Under lock down har möjligheterna att genomföra en bostadsaffär i landet varit kraftigt begränsade. Nu går det återigen att genomföra visningar, besöka notariekontor och slutföra affärer.

Fastighetsbyrån, med verksamhet runt om i Spanien, märker att bostadsmarknaden börjar komma igång. Antal visningar och avslutade affärer var praktiskt taget obefintligt i april men har i maj, och framförallt juni, ökat kraftigt. Antal visningar i juni ligger endast 22 procent under samma månad 2019 och svenska spekulanter upplevs som motiverade och köpbenägna.

– Bostadsmarknaden i Spanien har vaknat till liv efter den totala lock downen. Vi är såklart inte tillbaka på en normal nivå än men under juni har vi genomfört många visningar och spekulanterna upplevs som väldigt köpsugna. Det finns ett uppdämt behov och svenskar som hindrats köpa av Corona är nu motiverade att göra slag i saken, säger Martin Posch, affärsområdeschef på Fastighetsbyrån i Spanien och Portugal.

Köpläge?
Hur har då priserna på bostäder i Spanien påverkats av Corona? Hittills är det svårt att dra några slutsatser men Martin Posch tror på en viss prisjustering nedåt – men inte något jätteras.

– Det är svårt att dra några slutsatser om prisutvecklingen då det är en eftersläpning i den officiella statistiken och referensförsäljningarna är än så länge relativt få. De flesta experter förutspår dock en prisnedgång men det varierar från några enstaka procent till upp emot 30 procent. Jag tror inte man ska förvänta sig något större prisras som under finanskrisen. Däremot en viss prisjustering och fler attraktiva bostäder att välja bland. Sådant som sällan såldes tidigare kan nu dyka upp på den öppna marknaden, säger Martin Posch.

Ekonomi | Världen
Örebronyheter

Källa Fastighetsbyrån

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in