Kraft i Bergslagen – ny utställning

By on 7 juli, 2022
Bild: LindeKultur

Kraft i Bergslagen – ny utställning på Siggebohyttans bergsmansgård, onsdag 6 juli var det öppen visning av ”Kraft i Bergslagen” – en ny utställning som Örebro läns museum öppnat i logen på Siggebohyttans bergsmansgård.

Utställningen berättar hur man genom historien med hjälp av teknik och mekanik har utvecklat arbetet vid gruvan från handkraft till ångkraft. I utställningen finns flera interaktiva moment som visar hur det fungerade. 

Järnmalmen gav en gång i tiden rikedom och makt till Bergslagens invånare. Men den ligger innesluten i berget och har alltid varit svår att nå. Det behövdes kraft för att få upp malmen och utvinna det dyrbara järnet. Det är svårt att föreställa sig den enorma kraft som behövdes, det hårda arbetet och framför allt – den avancerade kunskap som fanns för att allt skulle funka!

Med utställningen ”Kraft i Bergslagen” vill man visa hur kraften utvanns och överfördes. Från handkraft, vattenkraft och hästkraft till ångkraft. (Helt utan el!) I utställningen får besökaren själv prova på med hjälp av robusta och interaktiva modeller.

Kraft i Bergslagen är en del av Örebro läns museums satsning på att berätta mer om järnets historia i Bergslagen, besök också utställningen Boom i bergslagen på Slottet i Örebro.

Kultur | Siggebohyttan
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login