Kraftigt ökat intresse att titta närmare på sig själv under Coronakrisen

Av på 24 april, 2021

Kan det finnas något positivt med att oroa sig och uppleva jobbiga känslor? Kan en världsomspännande kris som Coronakrisen innebära något positivt för din personliga utveckling? Sedan pandemin tvingade människor att dra ned på tempot ser Vitalisera ett ökat intresse av att titta närmare på sitt liv.

På ett oväntat sätt, i form av en pandemi, har vi fått en möjlighet att fundera på hur vi egentligen vill leva våra liv. Den många gånger undertryckta längtan efter att känna att man lever ett meningsfullt liv har plötsligt fått  komma upp till ytan. Därmed får den eviga frågan ”vem är jag egentligen?” utrymme när man får mer tid över för reflektion.

– Redan i tidig ålder får vi lära oss att vissa känslor är sämre än andra. En förälders naturliga instinkt att trösta sitt barn när det gråter eller blåsa bort smärtan sitter djupt rotad. Vi lär oss som barn att ett snällt barn är ett barn som inte visar ilska. Vilken förälder har inte förringat barnets sorg och ilska genom att förklara att det bara är trött och behöver sova? När det skrikandes och gråtandes försöker förmedla en helt annan känsla än just trötthet. En annan känsla som ofta försöker stävjas till varje pris är rädsla, säger Robert Kraft, som är en av grundarna till Vitalisera.

Jobbiga känslor under Coronakrisen?

Det finns utan tvekan psykiska tillstånd som inte är bra för oss. Men vi blandar ofta ihop jobbiga känslor med psykisk ohälsa. Att man känner sig ledsen och sorgsen eller arg och ilsken under Coronakrisen är inte nödvändigtvis ett tecken på psykisk ohälsa. De kan många gånger istället vara hälsosamma signaler på att det behövs någon form av förändring. Det blir dock problematiskt när vi tenderar att söka förändringen utanför oss själva. Vi byter jobb, partner eller bostad när det i själva verket är i oss själva som förändringen behöver ske.

Robert menar att dessa signale,r i form av jobbiga känslor, ofta klassas  som något negativt som behöver trängas undan. Vägen ur svackan blir då att backa upp ur den med syftet att ”komma tillbaka” till en plats där man var innan. 

– På så vis kommer kratern man befunnit sig i att återigen ligga framför en på livets väg. Många söker exempelvis skilsmässa som en lösning på sin situation för att senare finna sig i en identisk situation som innan men med en ny partner, säger Robert Kraft.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Vitalisera

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in