Krafttag mot brott i byggsektorn

Av på 6 oktober, 2019

Drygt 20 personer som arbetade illegalt upptäcktes av polisen under förra veckan. Polisen gjorde tillsammans med andra myndigheter oanmälda inspektioner hos cirka 100 byggföretag.

 – Vi kontrollerar att personerna på byggena har rätt att vistas och arbeta i Sverige, säger Johan Winberg, poliskommissarie på Polismyndigheten.

Farlig arbetsmiljö, illegal arbetskraft och brister i personalliggare. Det är några av bristerna som de åtta myndigheterna fann under veckan när de tillsammans kontrollerade drygt 100 företag på närmare 75 byggarbetsplatser över hela landet.

Polisen kontrollerade under veckan totalt 129 personer. Av dem saknade 22 stycken rätt att arbeta i Sverige.

– Det är inte helt ovanligt att man försöker avvika från arbetsplatsen för att undgå kontroll. På en av de platser som kontrollerades saknade till exempel samtliga kontrollerade personer arbetstillstånd, säger Johan Winberg.

På den aktuella platsen greps en av de kontrollerade personerna och fem andra uppmanades att lämna landet. Ytterligare två personer kallades till gränspolisen påföljande dag för fortsatt utredning. Sammanlagt under hela veckan omhändertogs 12 personer.

– Veckan har gått bra och vi är nöjda med insatsen. Utöver de enskilda personer som gripits eller omhändertagits lagför vi de arbetsgivare som anställer illegal arbetskraft eller på annat sätt ägnar sig åt brottslighet i arbetslivet. I vissa fall kan det handla om människohandel eller utnyttjande av olaglig arbetskraft, säger Johan Winberg.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Polisen.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in