Krav på vaccinbevis för att gå på matcher och tävlingar

By on 18 november, 2021

På grund av oro för ökad spridning av Covid-19 vill nu Folkhälsomyndigheten införa krav på vaccinbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus från den 1 december.

– Idrotten behöver återigen kavla upp ärmarna och ställa om sitt arbete för att anpassa oss för att minska riskerna för smitta. Om vi hjälps åt med all kraft nu hoppas jag innerligt att vi slipper hamna i ett värre läge som riskerar att påverka våra barn-, ungas- och vuxnas idrottsaktiviteter, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Enligt hemställan till regeringen idag vill Folkhälsomyndigheten att vaccinbevis införs från den 1 december för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus. Anledningen är den ökade smittspridning som nu sker i flera länder runt om i Europa och där Folkhälsomyndigheten uppger att en av de största orsakerna är just många människor som samlas på samma plats vid olika tillställningar och evenemang.

– Idrottsrörelsen behöver snabba och tydliga besked om hur detta ska genomföras så vi gör det lätt för förbund och föreningar som arrangerar matcher och tävlingar att göra rätt. De allra flesta matcher och tävlingar genomförs ideellt i hallar där människor kommer in från olika entréer och där det inte är någon entréavgift men samlar över 100 personer. Vi kommer att samla samtliga specialidrottsförbund i morgon bitti för att överlägga hur vi går vidare och vilket stöd som behövs. Vi har förståelse för att detta behöver göras och dessa nya åtgärder visar på vikten av långsiktigt ekonomiskt stöd till idrottsrörelsen för återstart och hantering av pandemin och effekterna av den för åren framåt, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Enligt Folkhälsomyndighetens hemställan ska kravet på vaccinationsbevis gälla för de som är 18 år och äldre.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa RF/SISU

You must be logged in to post a comment Login