Kreta, Cypern och Rhodos reser svenskarna till i sommar

By on 9 juni, 2023
TUI Blue Village Nausicaa Beach i Cypern är TUI:s mest bokade hotell sommaren 2023.
Bild: Tui

Trots tuffare ekonomi i de svenska hushållen rapporterar TUI om att det hittills bokats fler sommarresor i år jämfört med samma period förra året, en ökning med 38 procent.

Sommaren 2023 väljer flest svenskar att semestra i östra Medelhavet.

Kreta, Cypern och Rhodos toppar nämligen listan över de mest bokade destinationerna. Samtidigt är det bokningar till Albanien, Montenegro och Turkiet som ökat mest procentuellt den senaste månaden.

Hos den ledande reseaktören TUI är det högt bokningstryck inför sommarsäsongen. Jämfört med i fjol har sommarbokningarna ökat med hela 38 procent. Liksom förra året är välbekanta destinationer i östra Medelhavet de som säljer bäst. I toppen av listan över svenskarnas mest bokade resmål sommaren 2023 hittar vi Kreta, som ökat med 33 procent jämfört med samma period i fjol. Därefter följer Cypern och Rhodos som också ökar mot föregående år, med 41 respektive 69 procent.

– Svenskarna älskar verkligen Grekland med sina vackra omgivningar och fantastiska matkultur, och många resenärer återvänder år efter år. Men i år ser vi att klassiska resmål runt Medelhavet som Kreta, Cypern och Mallorca utmanas av mindre grekiska öar samt prisvärda destinationer som Turkiet, Bulgarien och Montenegro, säger Adam Györki, nordisk kommunikationschef på TUI.

Ett resmål som något överraskande seglat upp på en tiondeplats över de mest bokade resmålen är Bulgarien, som därmed puttar ner Zakynthos från TUI:s topp 10-lista. De resmål som procentuellt ökat mest den senaste månaden är dock Albanien, Montenegro och Turkiet.

– Under och efter pandemin har trygghet varit viktigt för många resenärer som valt välbekanta och klassiska charterresmål. Sommaren 2023 är svensken modigare i valet av destination och vi ser att äventyrslusten är tillbaka. Många väljer även att boka all inclusive i år, då de upplever det som ett tryggt och prisvärt alternativ i dessa ekonomiskt tuffa tider och när kostnadsläget i många länder ökat, säger Adam Györki.

Stora regionala skillnader i valet av destination

Vilket resmål som är mest populärt i sommar skiljer sig dock något i olika delar av landet. Medan Cypern är den mest populära destinationen från Stockholm, Göteborg och Malmö, är Kreta mest bokat från Luleå och Umeå. Från Örebro och Växjö reser dock flest till Rhodos.

Topp 10: Svenskarnas mest bokade resmål sommaren 2023

1. Kreta
2. Cypern
3. Rhodos
4. Mallorca
5. Gran Canaria
6. Turkiet/Antalyakusten
7. Kos
8. Samos
9. Kroatien
10. Bulgarien

Topp 5: Svenskarnas mest bokade hotell sommaren 2023

1. TUI Blue Village, Nausicaa Beach, Cypern
2. TUI Blue Alcudia Pins, Mallorca
3. Blue Star Paraiso Alcudia, Mallorca
4. Blue Star Atlantica Sungarden, Cypern
5. TUI Blue Village Atlantica Aegan Park, Rhodos

Nöje | Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa: Tui
Om kartläggningen:
Bokningsstatistiken och topplistorna innefattar resor bokade via TUI:s svenska försäljningskanaler med avgång från och med vecka 22 till och med vecka 34, per bokningsläget vecka 17, maj 2023.

You must be logged in to post a comment Login