Krisen i ​Libyen: EU vill hålla flyktingar och migranter utom synhåll

By on 2 december, 2017
En man i det libyska interneringslägret Abu Salim i mars 2017. Foto: Guillaume Binet/Myop

Läkare Utan Gränser kommenterar överenskommelsen om att evakuera flyktingar och migranter från Libyen, ett beslut som EU och Afrikanska Unionen tog på sitt gemensamma toppmöte i Elfenbenskusten.

Annemarie Loof, operativ chef för Läkare Utan Gränser i Amsterdam säger:

”Det finns inga enkla och snabba lösningar. Jag välkomnar ändå åtgärder som kan minska de alarmerande nivåerna av exploatering och våld som drabbar flyktingar och migranter strandsatta i Libyen.

Men Europa kan inte uttrycka upprördhet över brott som begås mot flyktingar och migranter i Libyen och samtidigt föra en politik vars uppenbara mål är att skicka tillbaka och låsa in människor i Libyen. Europa stöder grupper som utger sig för att tillhöra den libyska kustbevakningen. Dessa grupper stoppar båtar med flyktingar, asylsökande och migranter på internationellt vatten och för dem tillbaka till Libyen. Detta sker ofta framför ögonen på EU:s militär.

Så sent som förra veckan, den 24 november 2017, bevittnade sök- och räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare Utan Gränser i samarbete med SOS Méditerranée, hur den libyska kustbevakningen stoppade tre gummibåtar på internationellt vatten och förde männen, kvinnorna och barnen tillbaka till Libyen. Samtidigt kretsade EU:s luftfarkost ovanför platsen.

I samband med en tidigare incident på internationellt vatten den 31 oktober 2017 bad sjöräddningscentralen i Rom (MRCC) Aquarius att stå i beredskap då 200–300 flyktingar och migranter stoppades av den libyska kustbevakningen och fördes till Libyen. En EU-militärhelikopter och ett EU-fartyg följde med händelseförloppet.

Libyen är bara det senaste och allra mest extrema exemplet på europeisk migrationspolitik som i flera års tid haft som ett av sina främsta mål att hålla flyktingar och migranter utom synhåll. Människor ska inte hållas kvar i Libyen och de kan inte skickas tillbaka dit.”

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login