Kubansk människorättsförsvarare utsatt för ytterligare en attack

By on 13 oktober, 2021

Nu har människorättsförsvararen María Elena Mir Marrero utsatts för en attack i Kuba och aktiverat sitt larm via larmsystemet Natalia Project. María Elena Mir Marrero är en framstående aktivist som kämpar för yttrandefrihet och föreningsfrihet i Kuba. Dagens attack är den senaste i raden av flera – María Elena Mir Marrero har upprepade gånger trakasserats och suttit fängslad för sitt arbete för en demokratisering av landet.

Natalia Project-larmet inkom tidigare idag till Civil Rights Defenders. Attacken skedde när kubansk säkerhetspolis konfronterade María Elena Mir Marrero i sitt hem och hotade med en rättsprocess mot henne om hon inte upphör med sitt arbete. Hon är nu placerad under husarrest och kommer fängslas om hon lämnar sitt hem.

María Elena Mir Marrero spelar en viktig roll i Kubas demokratirörelse. Dagens attack är bara ett av flera exempel på det ökade förtrycket av människorättsförsvarare i Kuba sedan sommarens landsomfattade protester.

– Attackerna mot María Elena Mir Marrero har pågått i många år och hon har gripits flera tiotals gånger. Det här är ett exempel på de metoder som den kubanska regeringen använder för att bryta ned demokratiaktivister och oberoende journalister. De har dock inte lyckats bryta ned María Elena Mir Marrero som fortsätter sitt viktiga arbete. Nu är det viktigt med ett öppet stöd från EU för alla de hundratals kubanska människorättsförsvarare som befinner sig i samma situation, säger Erik Jennische, chef för Civil Rights Defenders Latinamerikaavdelning.

2020 beviljades María Elena Mir Marrero särskilda säkerhetsåtgärder av den Interamerikanska människorättskommissionen (IACHR). Det innebär att människorättskommissionen uppmanar Kuba att garantera hennes säkerhet. Sådana åtgärder beviljas endast i akuta och allvarliga situationer.

Om Natalia Project

María Elena deltar i vårt säkerhetsprogram Natalia Project – världens första larm- och positioneringssystem för utsatta människorättsförsvarare. Natalia Project är ett verktyg som möjliggör för människorättsförsvarare att slå larm om de skulle utsättas för en attack. Om larmet aktiveras skickas en larmsignal tillsammans med GPS-koordinatorer till Civil Rights Defenders huvudkontor i Stockholm samt till utvalda personer i människorättsförsvararens nätverk. Vid en attack kan vi snabbt påbörja arbetet att lokalisera och försöka hjälpa den som är i fara.

Världen | Kuba
Örebronyheter

Källa: Civil Rights Defenders

You must be logged in to post a comment Login