Kulturarvsdagen: Guidad tur till Siggebohyttans gruvområde

Av på 8 september, 2021

Lördag 11 september kl 11 bjuder Örebro läns museum in till en guidad tur upp till Siggebohyttans gruvområde i skogen. Vandringen går längs den gamla kyrkstigen och på vägen finns massor av spår från bergshanteringens långa historia att upptäcka.

Siggebohyttans guide Morgan Bodin visar och berättar under vandringen om kolmilor, gruvstugan och det svåra, farliga arbetet i gruvan. Vandringen är omkring 1,6 km och turen tar ca 45 minuter. Terrängen är ganska enkel men rejäla skor behövs. Ej lämplig för barnvagn eller rullator. Samling vid kaffestugan.

Föranmälan krävs: På grund av pandemin är antalet deltagare begränsat.

Den guidade turen till Siggebohyttans gruvområde är en del av Bergslagens vandringshelg 11-12 september.

Förklaringar till Siggebohyttans överdåd: Det är lämningarna i skogen, i landskapet, runt omkring Siggebohyttan som ger förklaringen till mangårdsbyggnadens överdåd. Det är där vi hittar spåren av slitet, det hårda arbetet som skapade bergsmännens välstånd. Det var ett tungt och farligt arbete, där gruvarbetarna fick klättra ner på osäkra stegar ner i den 104 m djupa gruvan. Mycket arbetskraft gick åt, för att utvinna de enorma mängder träkol som åtgick, för att bryta malmen, bearbeta den och att sköta de tunga transporterna. Av malmfororna ser man än idag spåren i form av själva vägen som vandringsleden är en del av. Den är urgröpt, som ett dike, typen kallas hålväg, och är dessutom en del av den uråldriga stigen till kyrkan i Lindesberg. Längs leden finns också spår av järnbearbetning, kolmilor och olika byggnader.

Ny app med digitala guider till Bergslagens historia

Örebro läns museum har nu lanserat sin nya app. Här hittar du digitala guider, just nu med fokus på Bergslagens historia. Perfekt för en utflykt till Siggebohyttans bergsmansgård med omgivningar. Den heter helt enkelt ”Örebro läns museum” och går att ladda ner där appar finns.

» Mer information här «

Nöje | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in