Kulturarvsdagen: Musik, dans och utställning på Kyrkberget i Lindesberg

Av på 5 september, 2021
Kyrkberget i Lindesberg med kägelbanan 1904 från lindebilder.se

Kulturarvsdagen 11 september kl 15-17 uppmärksammar föreningen Kyrkbergets Vänner i Lindesberg Zornuppspelningen som hölls på Kyrkberget år 1909 genom musik- och dansunderhållning utanför kägelbanan.

Inne i kägelbanan visas en utställning om kägelspel och den pågående renovering.

År 1909 genomfördes en Zornuppspelning på Kyrkberget i Lindesberg. Detta uppmärksammar föreningen Kyrkberget Vänner med musik- och dansunderhållning: Jeanette Lindmark spelar.

Folkdans med Bengt Mård från Hörkens bygdedansare. Elever från Kulturskolan Garnalia spelar musik.

.

Inne i kägelbanan (bilden) visas en utställning om kägelspel och kägelbanans historia. Föreningen ger också en lägesrapport för den pågående renoveringen av kägelbanan.

Kägelbanan – ett prioriterat kulturminne

Kägelbanan på Kyrkberget i Lindesberg uppfördes 1883 av Linde Kägelklubb. Föreningens syfte vara att förena sällskaplig samvaro med en för själen roande och för fysiken välbehövlig sysselsättning. Kägelspel var vid slutet av 1800-talet en spridd hobby som i Lindesberg höll i sig ända till 1970-talet då medlemsantalet var så pass minimerat att fortsatt verksamhet var ogörligt. Byggnaden lämnades då i förfall och med undantag för tillfälliga upprustningar har husets skick stadigt försämrats.

Kägelbanan på Kyrkberget i Lindesberg är ett av Länsstyrelsens prioriterade kulturminnen i Örebro län som fått del av Riksantikvarieämbetets anslag för bidrag till kulturmiljövård. Örebro län fick 2020 drygt nio miljoner kronor att fördela till kulturmiljövård – däribland för det fortsatta renoveringsarbeten av Kägelbanan på Kyrkberget i Lindesberg.

Renoveringen av Kägelbanan har genom föreningen Kyrkbergets Vänner pågått sedan 2019 – taket renoverades 2019 och väggar och golv i oktogonen lagades 2020.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in