Kulturfest i hjärtat av bergslagen

By on 20 juni, 2022
Bild: HyttDreva

HyttDreva är en tre dagar lång kulturfest i Södra Hyttan i Hjulsjö socken, bland tusentals slaggsten, böcker och björkar där älvar, vägar och kulturer möts. Det ligger en timma norr om Örebro, mellan Hällefors och Kopparberg.

Till HyttDreva kommer artister och konstnärer från hela världen för att dela med sig av musik, konst, dans, skrivande, brättande, lek och naturupplevelser för en helhetsupplevelse i hållbarhetens tecken.

Till HyttDreva kommer i år tolvmannabandet Fanfare Ciocărlia från den rumänska bergsbyn Zece Prăjini som levererar balkanbrass i sin allra ädlaste och svängigaste form. Vi får även ta del av finsk urkraft på HyttDreva och låta oss hänföras av indisk klassisk musik som leder oss in på en resa i ragans värld. På hyttdreva.se finns info om alla artister som kommer till kulturfesten i år.

HyttDreva är en kulturfest som upplivar gamla traditioner i Hjulsjö Nya Hytta (Södra Hyttan). I hyttan fanns en masugn där malmen smältes till järn och när denna blåstes ner för säsongen hade man fest.

Detta kallades Dreva eller drevdansen. Då fick alla vara med och det var den gången alla kunde slå sig riktigt lösa på året. Det kunde gå ganska hett till så kyrkan förbjöd Drevan under 1800-talets andra hälft, den återuppstod senare men dog ut med hyttdöden i början av 1900-talet. Nu är det dags igen.

Vi som arrangerar HyttDrevan är SHOIF – Södra HyttOmrådets Idéförening och Bredsjö Kulturkooperativ. Hyttdrevan är även ett samarbete med Studiefrämjandet och med stöd av Musikverket, Kulturrådet, Region Örebro och Hällefors kommun.

Vart: Södra Hyttan i Hjulsjö – (8 mil norr om Örebro)

När: Fredag 5 augusti – söndag 7 augusti 2022

Kultur | Södra Hyttan
Örebronyheter

Källa Hyttdreva

You must be logged in to post a comment Login