Kulturkvarteret lyfter HBTQI-frågor med fokus på seniorer

By on 9 februari, 2023
Den 14 februari är det dags för årets första demokratisamtal på Kulturkvarterets Entréscen. Temat är HBTQI+ med fokus på seniorer.
Bild: Kulturkvarteret

Kulturkvarterets demokratisamtal är tillbaka, på Alla hjärtans dag handlar lunchsamtalet om hur det är att leva som senior HBTQI+.

– Temat känns både aktuellt och viktigt att lyfta fram på en plats som är till för alla örebroare, säger Tommy Aldergrim, hållbarhetsstrateg på Örebro kommun.

Den 14 februari är det dags för årets första demokratisamtal på Kulturkvarterets Entréscen. Temat är HBTQI+ med fokus på seniorer. Panelen lyfter frågor som vad är minoritetsstress, och vad gör det med en människa över tid? Hur är det att komma ut för sina vuxna barn? Och skiljer sig samhällets bemötande åt mellan yngre och äldre HBTQI-personer?

– Fokus ligger ofta på yngre när det kommer till HBTQI-frågor i det offentliga rummet. Vi såg en chans att bredda perspektiven, vilket är viktigt eftersom Kulturkvarteret ska vara en plats där alla ska känna sig välkomna och inkluderade, säger Karin Foberg, kommunikatör för Kulturkvarteret och en av arrangörerna.

Panel med gedigen erfarenhet

Med i panelen är HBTQI-veteranerna Vanja Södergren, arrangerade Sveriges första Prideparad 1971, och Pell-Uno Larsson som är aktiv inom RFSL seniorer. För forskningsperspektivet står Matilda Wurm, lektor i psykologi vid Örebro universitet som genomgående har ett HBTQI-perspektiv i sin forskning. Med är också Ulrica Grafe, som efter att hon ”kom ut” som 50-åring startade mötesplatsen ”Club Hennes”.

Samtalet leds av är Tommy Aldergrim, som i sin roll som hållbarhetsstrateg på Örebro kommun även utbildar vårdpersonal inom HBTQI-frågor. Evenemanget är gratis och öppet för alla som är nyfikna och intresserade av att ta del av nya perspektiv. Det finns givetvis chans att ställa frågor till panelen. För att så många som möjligt ska kunna delta så tolkas samtalet till teckenspråk.

Det handlar om mänskliga rättigheter

Arrangemanget är ett resultat av Örebro kommuns arbete med mänskliga rättigheter som är en grundpelare i Agenda 2030. Alla örebroare ska kunna förvänta sig ett bra, kompetent och inkluderande bemötande vid kontakt med Örebro kommun. Genom att HBTQI-diplomera medarbetare och verksamheter blir kommunen tryggare för såväl medborgare som kommunens egna medarbetare. Panelsamtalet är Kulturkvarterets personals diplomeringsprojekt, något som är tänkt ska bli årligen återkommande.

– Det här arrangemanget ingår i arbetet med Vår hållbara Örebro som kortfattat handlar om att alla har rätt att må bra och leva trygga, meningsfulla liv, säger Tommy Aldergrim.

Information om evenmanget

  • Var? Kulturkvarterets entré
  • När? Tisdag 14 februari kl. 12.15-13.
  • Samtalet tolkas till teckenspråk.

Medverkande

  • Pell-Uno Larsson, aktiv inom RFSL seniorer och utbildar inom HBTQI+.
  • Vanja Södergren, arrangerade Sveriges första Prideparad 1971.
  • Matilda Wurm, lektor i psykologi vid Örebro universitet.
  • Ulrica Grafe, kom ut som 50+ och startade mötesplatsen ”Club Hennes”.
  • Moderator är Tommy Aldergrim, hållbarhetsstrateg på Örebro kommun.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Kulturkvarteret

You must be logged in to post a comment Login