”Kulturnoder – en möjlighet att nå ut med regional kultur i hela länet”

By on 29 september, 2021

Hitta rätt kanaler till de olika verksamheterna som erbjuds, utveckla kulturnoder i länet och skapa en struktur som möjliggör kulturupplevelser för kommuninvånare inom nodens geografiska område. Så skulle en regional kulturinstitution som Länsmusiken kunna uppfylla sitt uppdrag – att nå ut med kultur i hela länet, enligt Beryl Lunder på Länsmusiken i Örebro.

Länsmusiken, Länsteatern och Länsmuseet är tre kulturinstitutioner i Örebro län som tillsammans erhåller närmare 75 procent av de regionala kulturbidragen. Förra året fick de 77 av totalt 105 miljoner kronor (exklusive tillkommande Corona-bidrag). Som regionala kulturinstitutioner har de bland annat i uppdrag att erbjuda professionell kultur i hela länet.

Men de tre kulturinstitutionerna är långt från att nå ut i hela länet med kulturen – det mesta erbjuds fortfarande i Örebro. Detta uppmärksammas nu i Specifika samverkansrådet för kultur – ett regionalt forum med representanter för alla kommuner för att initiera och samråda om frågor inom verksamhetsområdet som är strategiska och viktiga för Örebro län. Lindesbergs kommun representeras av Magnus Storm (C) som är ordförande i tillväxtnämnden.

I rådet behandlas bland annat en handlingsplan med prioriterade aktiviteter utifrån mål i den regionala kulturplanen – bland annat: Ökad samverkan mellan kommuner och institutioner med möjlighet att diskutera arbetet för att nå hela länet.

På rådets senaste sammanträde (10 september) var representanter för de tre regionala kulturinstitutionerna inbjudna till samtal om möjligheterna att nå ut med mer kultur i hela länet.

”Många hinder – men kulturnoder en möjlighet”

Beryl Lunder, Länsmusiken i Örebro, förklarade att det finns flera hinder för att nå ut i länets kommuner: ”Det finns ofta en struktur för att nå ut till skolor, medan det är andra strukturer som gäller för att nå ut till barnavårdscentraler eller bibliotek. Ett annat hinder är att tider för fria bussresor inom länet är för snävt tilltagna samt att alla kommuner i länet inte har spelplatser med förutsättningar för akustisk musik”.

Beryl Lunder fortsatte enligt protokollet från mötet: ”Möjligheter är att finna och förnya rätt kanaler till de olika verksamheterna som erbjuds, att utveckla noder i länet samt att skapa en struktur som möjliggör kulturupplevelser för kommuninvånare inom nodens geografiska område.”

Kulturnoder är en annan aktivitet som diskuteras i samverkansrådet: ”Ökad samverkan kring kulturkvarteret i Örebro, Sjöängen i Askersund, och den norra delen där arbetet fortfarande pågår med att undersöker var en kulturnod i den norra länsdelen skulle kunna vara”.

Birgitta Johansen, Örebro läns museum, förklarade att hinder för verksamheten att nå ut i hela länet är finansiering och bemanning: ”Örebro läns museum är ett av de minsta länsmuseerna, i en av de största städerna i Sverige.”. Möjligheterna ligger i digitalisering och mobila vandringsutställningar.

Stina Westerberg, Örebro länsteater, menar att hinder kan vara spelplatser ute i länet, busstider samt samordning med skolor och kommunerna.

Övriga prioriterade aktiviteter med lägesrapport för arbetet:

Aktivitet: Gemensam kompetensutveckling för skolchefer och kulturchefer för att lära sig mer om varandras verksamheter.

Aktiviteten har inte kommit igång, inget att rapportera.

Aktivitet: Långsiktig, hållbar utveckling av transporter till och från kulturevenemang för skolor.

Arbetet har fortsatt med diskussioner som förts med representanter från Länstrafiken den 21 maj. Det gavs praktisk information och olika lösningar som görs redan idag diskuterades. Exempel på lösningar kan vara ”Kulturbussar” och även ytterligare lösningar, exempelvis ”noder” beroende på ambitionen. Man landade i att samverkansformer behöver utvecklas vidare mellan kulturchefer och kulturinstitutioner. Till exempel att se över möjligheten för att anpassa tider för föreställningar till den begränsade tidsramen för resor.

Aktivitet: Samverkan mellan länets kulturskolor, regional kulturskolesamverkan.

En handlingsplan för fortsatt arbete är framtagen. T ex kring ökad samverkan kring pedagoger och gemensamma utvecklingsprojekt. Ett seminarium är inplanerat i november för att samtala om handlingsplanen tillsammans med utvecklingsledare inom regionen om hur samverkan kan se ut framåt.

Aktivitet: Samverkan kring barnkulturplaner.

Till hösten ska man försöka hitta en gemensam struktur och gemensamma beröringspunkter för att så småningom få en ökad samverkan kring barnkulturplanerna. Planerna ska även kopplas till utbud och avtal samt praktisk hantering vid realisering som nu är på gång.

Aktivitet: Cultural planning

Cultural planning handlar om platsutveckling och hög delaktighet av aktörer och invånare som alla kommuner uttryckt intresse av. På grund av förändringar i riktlinjer skjuts ansökan om medel från Kreativa Europa fram. Andra möjligheter för EU-ansökningar undersöks. I oktober hålls ett webbinarium om Cultural planning. Askersund, Laxå och Lekeberg är intresserade av Cultural planning.

Kultur | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login